Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 16
 İndirme 3
EKSTREMİTE VE PELVİS KIRIĞI OLAN TRAVMA HASTALARINDA GİRİŞ HEMOGLOBİN DEĞERİ YOĞUN BAKIM VE MORTALİTE BELİRLEYİCİSİ Mİ ?
2021
Dergi:  
Kocatepe Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

AMAÇ: Bu çalışmanın amacı travma sonucu gelişen ekstremite ve pelvis kırıkları nedeni ile ameliyathanemizde opere olan hastaların yatış sırasındaki hemoglobin düzeyi ve eritrosit transfüzyonu gereksinimi ile yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) yatışı ve mortalite arasındaki ilişkinin araştırılmasıdır. GEREÇ VE YÖNTEM: Travma sonucu gelişen ekstremite ve pelvis kırıkları nedeni ile 01.01.2018 - 31.12.2018 tarihleri arasında ameliyathanemizde opere olan hastalar çalışmaya alındı. Hastaların medikal arşiv ve anestezi kayıtları retrospektif olarak incelenmiştir. Birinci aşamada anemisi olan ve olmayan hastalar ortalama geliş hemoglobin düzeyi, eritrosit transfüzyon ihtiyacı, hastanede yatış süresi, YBÜ’de yatış ihtiyacı, YBÜ’de yatış süresi, mortalite oranları açısından karşılaştırılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında tüm hastalar eritrosit transfüzyonu alan ve almayan olarak iki gruba ayrılmış ve iki grup ortalama geliş hemoglobin düzeyi, hastane yatış süresi, YBÜ’de yatış ihtiyacı, YBÜ’de yatış süresi, 1. ay ve 3. ay mortalite oranları açısından karşılaştırılmıştır. BULGULAR: Çalışmamıza 222 hasta alındı. Hastaların yaş ortancası 61 (18 - 97) yıl ve %64,4’ü (143 hasta) erkek idi. Hastanede yatış süreleri 2 ile 120 gün arasında değişmekte olup, ortalaması 8,87±14,44 gündür. Hastalardan 24’ü (%10,8) YBÜ’de yatmıştır. YBÜ’de yattıkları süre 1 ile 46 gün arasında değişmekte olup, ortalaması 9,33±11,52 gündür. Hastaların 9’unda (%4,1) 1. ayda mortalite, 10 hastada (%4,5) 3.ayda mortalite gelişmiştir. Anemik hasta grubundakı hastalar anemik olmayan gruba göre istatistiksel olarak daha yaşlı olup, anemik grupta hastanede kalış günü (p<0,001), ve mortalite oranları (p<0,001) istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. Anemik hastalarda YBÜ’de yatış oranları anlamlı olarak yüksek (p<0,001) saptanırken, YBÜ’de yatış günü açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p=0,444). Çalışmamızda eritrosit transfüzyonu alan hasta grubunda hastanede kalış günü (p<0,001), 1. ay (p=0,003) ve 3. ay (p=0,001) mortalite oranları istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptanmıştır. Transfüzyon yapılan hasta grubunda hem YBÜ’de yatış oranları hem de YBÜ’de yatış gün sayısı anlamlı olarak yüksek saptanmıştır (p<0,001). SONUÇ: Travma sonrası hastaneye ilk gelişte aneminin olması yanı sıra eritrosit transfüzyonu da mortalite için risk faktörüdür. Her hastanın bireysel değerlendirilerek transfüzyon kararı verilmesi gerektiğini düşünmekteyiz.

Anahtar Kelimeler:

Is Entry Hemoglobin Value An Intensive Care and Mortality The Determinant In Trauma Patients With Extremity and Pelvis Fracture
2021
Yazar:  
Özet:

OBJECTIVE: The aim of this study is to investigate the relationship of hemoglobin level, and erythrocyte transfusion requirement during hospitalization between the need for erythrocyte transfusion, duration of Intensive Care Unit (ICU) stay and mortality of the patients who were operated in our hospital for limb and pelvic fractures due to trauma. MATERIAL AND METHODS: The patients who were operated in our operating room between 01.01.2018 and 31.12.2018 for limb and pelvis fractures due to trauma were included in the study. Medical archive and anesthesia records of the patients were analyzed retrospectively. In the first stage, patients with and without anemia were compared in terms of mean arrival hemoglobin level, erythrocyte transfusion requirement, length of hospital stay, need for ICU stay, duration of ICU stay, mortality rates. In the second stage of the study, all patients were divided into two groups, with and without erythrocyte transfusion, and the two groups were compared in terms of mean arrival hemoglobin level, hospitalization time, need for hospitalization in ICU, ICU hospitalization time, 1st month and 3rd month mortality rates. RESULTS: 222 patients were included in our study. The median age of the patients was 61 (18 - 97) years and 64.4% (143 patients) were males. Duration of hospitalization varies between 2 and 120 days, and the average is 8.87 ± 14.44 days. 24 (10.8%) of the patients were hospitalized in the ICU. The duration of their stay in ICU varies between 1 and 46 days, with an average of 9.33 ± 11.52 days. Mortality developed in 9 patients (4.1%) at 1st month, and in 10 patients (4.5%) mortality at 3rd month. Patients in the anemic group were statistically older than the non-anemic group, and the day of hospitalization (p <0.001) and mortality rates (p <0.001) were statistically significantly higher in the anemic group. While the rate of hospitalization in ICU was significantly higher in anemic patients (p <0.001), there was no statistically significant difference between the two groups in terms of the day of hospitalization in ICU (p = 0.444). In our study, the mortality rates were found to be statistically significantly higher in the patient group receiving erythrocyte transfusion on the day of hospital stay (p <0.001), 1st month (p = 0.003) and 3rd month (p = 0.001). Both the rate of hospitalization and the number of days of hospitalization in the ICU were significantly higher in the transfused patient group (p <0.001). CONCLUSIONS: In addition to having anemia on the first admission to the post-traumatic hospital, erythrocyte transfusion is also a risk factor for mortality. We think that each patient should be evaluated individually for transfusion decision.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Kocatepe Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.004
Atıf : 2.001
Kocatepe Tıp Dergisi