Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 11
Sillyon Terriyoryumunda Kepez Yerleşimi: Kentleşme ve Seramik Buluntuları Üzerinden Bir Değerlendirme
2023
Dergi:  
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kepez Yerleşimi, Antalya ili Serik ilçesi Yanköy Mahallesi sınırlarında yer almaktadır. Başka bir ifadeyle, Sillyon’un yaklaşık 4 km kuzeyinde ve halk arasında Kepez olarak bilinen kayalık bir tepenin güneydoğu kesiminde ana kente hâkim bir şekilde konumlanmaktadır. Sillyon antik kenti territoryumunda yer alan Kepez Yerleşimi, Roma İmparatorluk Çağı’ndan Bizans Dönemi içlerine kadar yerleşim görmüş kırsal bir alandır. Yerleşim dokusu, tarım terasları, nekropolisi ve üretim alanlarıyla bu dönemlerden bildiğimiz ana kentleri ekonomi ve üretim anlamında besleyen bir kome örneği olarak ortaya çıkmaktadır. Yüzey araştırmaları ile detaylı bir şekilde çalışılan bu kırsal yerleşimin hem konumunun belirlenmesinde hem de kentleşme planı oluşturulma aşamasında ana kent Sillyon’un örnek alındığı anlaşılmaktadır. Bu çalışmada, Kepez’in tüm detayları başlıklar halinde ele alınarak yerleşim tanıtılmakta ve Sillyon’la olan ilişkisi irdelenmektedir. Böylece antik bir kırsal yerleşimin kentleşme dokusu, kronolojik görünümü ve ana kentle olan ilişkisel durumu tüm yönleriyle ortaya konulmaktadır. Bunun yanında, seramik buluntuları çalışılarak, örneklerin kronolojik durumunun yerleşimin tarihsel sürecinin belirlenmesine katkı vermesi sağlanmıştır. Sonuçta konut alanları, işlikler, nekropolis, sarnıçlar, taş ocağı ve tarım teraslarıyla kendi kendine yetebilen ve dahası tarımsal üretimiyle ana kenti destekleyebilen bir kırsal yerleşme özelliği sergilediği görülmektedir

Anahtar Kelimeler:

0
2023
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Filoloji; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 698
Atıf : 4.127
Süleyman Demirel Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi