Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 173
 İndirme 32
 Sesli Dinleme 1
Ahmed Emîn B. İbrâhîm Et-tabbâh’ın Fecrü’l-islâm Adlı Eseri Bağlamında Mezheplere İlişkin Görüşleri
2020
Dergi:  
Mesned İlahiyat Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ahmed Emîn (1886-1954) XIX. ile XX. yüzyıllarda Mısır’da yaşayan önemli ilim adamlarından biridir. İslâm düşünce tarihiyle ilgili çalışmaları yanında tefsir, hadis, İslâm ve Arap edebiyatı tarihi gibi birçok alanda eserleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; Fecru’l-İslâm, Duha’l-İslâm, Zuhru’l-İslâm ve Yevmü’l-İslâm’dır. Çalışmamıza konu olan Fecru’l-İslâm, İslam mezhepleri ile ilgili konuları içermektedir. Bu eserde cahiliyye döneminden başlayıp Emevîlerin sonuna kadar geçen süreçte düşünce, kültür ve medeniyet tarihi ile birlikte İslâmî ilimlerin gelişmeleri, tartışmaları, önde gelen şahsiyetler, siyasi etkiler ve benzeri pek çok konu ele alınmaktadır. İslâm coğrafyasının sınırlarının genişlemesiyle Müslümanların Yahudi, Hıristiyan, İran, Yunan gibi çeşitli dinlerin ve milletlerlerin tesirinde kaldıkları vurgulanır. Eski inanç ve akîdelerin İslâm’a taşınmasının çeşitli mezheplerin doğuşuna neden olduğu belirtilir. Bu çalışmada, Ahmed Emîn’in Fecru’l-İslâm adlı eseri çerçevesinde onun mezheplere dair düşüncesini tespit etmeye çalıştık. Onun Şîa, Havâric, Muʻtezile, Mürcie ve Kaderiyye gibi siyasî ve itikadî fırkaları ele alırken Eş‘arî, Şehristânî, Bağdâdî ve İbn Hazm gibi mezhepler tarihçilerinin eserleri ile Wellhausin, Goldziher, Dozy ve Browne gibi batılı müsteşriklerin kaynaklarına başvurduğunu belirledik. Mezheplerle ilgili bazı görüşlerinin yeni ve ilk elden değerlendirmelerden daha ziyade Ehl-i Sünnet dışında kalan ve İslâm âlimlerinin “ehl-i bid’at” şeklinde nitelendirdiği Şîa, Hâriciyye ve Muʻtezile gibi diğer itikadî mezheplerin tarih boyunca savundukları görüşlerle uyumlu olduğunu tespit ettik.

Anahtar Kelimeler:

Abrahams and Abrahams Are The People Of Abrahams and The People Of Abrahams and Abrahams.
2020
Yazar:  
Özet:

Ahmed Emin (1886-1954) XIX. and XX. He is one of the most important scientists who lived in Egypt for centuries. In addition to his work on Islamic thought history, he has works in many areas such as the interpretation, the hadith, Islam and Arab literature history. They are among them: Fecru’l-Islam, Duha’l-Islam, Zuhru’l-Islam and Yehmu’l-Islam. The subject of our work is Fecru’l-Islam, which includes topics related to the Islamic disciples. In this work, from the period of ignorance to the end of the Emevians, the process, along with the history of thought, culture and civilization, discusses the development of Islamic sciences, discussions, leading personalities, political influences and so on many topics. With the expansion of the boundaries of the Islamic geography, it is emphasized that Muslims remain in the possession of various religions and nations such as Jews, Christians, Iran, Greece. The transition of ancient beliefs and religions to Islam has led to the birth of various religions. In this study, we tried to identify Ahmed Emîn’s thought about the disciples in the framework of the work called Fecru’l-Islam. He addressed political and religious facts such as Shi’a, Havâric, Mu’tezile, Mürcie and Kaderiyye, and determined that he applied to the sources of western mysticists such as Wellhausin, Goldziher, Dozy and Browne, with the works of religious historians such as Asharî, Şehristânî, Baghdadi and Ibn Hazm. We have found that some of their opinions about the Mesheps are more than new and first-hand assessments than the Ehl-i Sünnet and the Islamic worlds call the Shia, Hâriciyye and Mu'tezile in the form of "ehl-i bid'at" and other itikadic religions are consistent with the opinions they defend throughout the history.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Mesned İlahiyat Araştırmaları Dergisi

Alan :   İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 200
Atıf : 394
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini