Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 36
 İndirme 13
Çin’in Afrika'daki Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımlarının Afrika Ülkelerindeki Ekonomik Etkisi
2020
Dergi:  
Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Afrika kıtası, sahip olduğu doğal kaynak ve maden yatakları sebebiyle, tarihsel süreçte batılı ülkelerin sömürgeci faaliyetlerine maruz kalmıştır. 2000’li yıllarla birlikte ise Çin’in bölgeye artan bir ilgisi söz konusudur. Bu yatırımlara ilişkin görüşlerden bir kısmı, söz konusu yatırımların bölgeye altyapı ve üretkenlik getirerek Batı tarzı yatırımlardan farklılaştığı yönünde iken; bir diğer kısmı ise yatırımların Çin’in neo-merkantilist politikalarına hizmet ettiğini savunmaktadır. ‘Chopsticks’ merkantilizm olarak nitelendirilen bu politikalar kapsamında ise söz konusu yatırımların Çin ekonomisinin kalkınması sürecine olumlu bir katkı sağlamadığı belirtilmektedir. Bu çalışmada, bahsedilen tartışmadan hareketle, Çin’in doğrudan yabancı yatırım stokununçok olduğu 10 Afrika ülkesindeki doğrudan yabancı sermaye stokunun, bu ülkelerin istihdam, sanayi istihdamı ve kişi başına düşen gelir gibi birtakım makroekonomik göstergeleri üzerindeki etkisi rassal katsayılı panel regresyon yöntemi ile incelenmiştir. Çalışma, 2003-2017 dönemini kapsamaktadır. Bulgular doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının kişi başına düşen gelir üzerinde anlamlı pozitif etki oluşturduğunu göstermektedir. Bu yatırımlar Güney Afrika ve Angola’da istihdam oranını pozitif etkilerken, sanayi istihdamını negatif etkilemektedir. Kongo, Gana ve Tanzanya’da ise tersi bir durum söz konusudur. Bir diğer ifadeyle; Çin’in doğrudan yabancı yatırımları bu ülkelerde istihdamı negatif etkilerken, sanayi istihdamını pozitif etkilemiştir. Cezayir’de ise bu yatırımlar hem istihdam oranı hem de sanayi istihdamı üzerinde pozitif etki oluşturmuştur. Bu sonuçlar Afrika ülkelerinin üretim ve önemli ihracat yapıları ile birlikte değerlendirildiğinde, zamanla imalat sanayii sektörlerinin payının arttığı ülkelerde söz konusu yatırımların istihdamı olumlu yönde etkilediği sonucuna varılmaktadır.

Anahtar Kelimeler:

The Economic Impact Of China's Foreign Capital Investments In The African Countries
2020
Yazar:  
Özet:

The African continent, due to its natural resources and mining beds, has been exposed to the colonial activities of the Western countries in the historical process. With the 2000s, China has increased its interest in the region. Some of the views on these investments argue that these investments differ from Western-style investments by bringing infrastructure and productivity to the region, while the other says that the investments serve the neo-mercantilist policies of China. Within the framework of these policies called “Chopsticks” centralism, it is stated that these investments have not made a positive contribution to the development process of the Chinese economy. In this study, on the basis of the discussions mentioned, the impact of China’s direct foreign investment stocks in 10 African countries, with a large number of foreign capital stocks, on a number of macroeconomic indicators such as employment, industrial employment and per capita income, was studied by the racial rate panel regression method. The study covers the period 2003-2017. The findings directly show that foreign capital investments have a significant positive impact on the income per person. These investments have a positive impact on employment rates in South Africa and Angola, while they have a negative impact on industrial employment. In Congo, Ghana and Tanzania, the opposite situation is concerned. In other words, China’s direct foreign investments have a negative impact on employment in these countries, while industry has a positive impact on employment. In Algeria, these investments have had a positive impact on both employment and industrial employment. When these findings are evaluated along with the African countries’ production and significant export structures, it is concluded that in countries where the share of the manufacturing industries increased over time, the investment has a positive impact on employment.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 486
Atıf : 2.184
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini