Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 5
 İndirme 1
Türkiye'nin Sektörel İhracat Potansiyelinin Yapısal Çekim Modeli ile Analizi
2022
Dergi:  
İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'nin sektörel ihracat potansiyelini Yapısal Çekim Modeli ile analiz etmektir. Bir değişkenin (GSYİH, reel döviz kuru, ticaret anlaşmaları gibi) Türkiye'nin sektörel ihracatı üzerindeki ortalama etkilerini bulmak amaçlanmıştır. Türkiye'nin hangi ülke ve sektörlerde potansiyelin altında veya üzerinde ihracat yaptığı araştırılmıştır. Yöntem: Bu çalışmada, Türkiye'nin sektörel ihracat potansiyelini analiz etmek için çekim modeli kullanılmıştır. Bulgular: Toplu sonuçlar, Türkiye'nin potansiyelinin altında ihracat yaptığını göstermektedir. 2010-2019 döneminde tarım sektörünün potansiyel açığı 21-36 milyar dolar arasındadır. Bu, Türkiye'nin tarım sektöründeki kullanılmayan potansiyel hacminin neredeyse iki katına tekabül etmektedir. Öte yandan, genel olarak sanayi sektörünün potansiyel açığı 5-31 milyar dolardır. Bahse konu değerler Türkiye’nin tarihsel süreç içerisinde potansiyel açığın kapatılması açısından sanayi sektöründe tarım sektörüne göre belli başarılar elde edilsede son dönemler itibarı ile iki sektörde de potansiyelin altında ihracat gerçekleştirdiği ve potansiyel düzeye yaklaşılabilecek politikalara ihtiyaç duyulduğu şeklinde yorumlanabilir. Özgünlük: Türkiye'nin sektörel ihracat potansiyeli Yapısal Çekim Modeli ile analiz edilmiş olup, ilk olarak Çekim Modeli 179 ülke ve 2010-2019 dönemi için inşa edilmiştir. Ardından sektörel düzeyde ülke çifti için ihracat potansiyelleri tahmin edilmiştir. İkinci olarak, bir değişkenin (GSYİH, reel döviz kuru, ticaret anlaşmaları gibi) Türkiye'nin sektörel ihracatı üzerindeki ortalama etkileri incelenmiştir. Sektörel ayrım yapılması ve ülke sayısının geniş tutulması açısından çalışma özgün bir niteliğe sahiptir.

Anahtar Kelimeler:

An Analysis Of Sectoral Export Potential Of Turkey By Using Structural Gravity Model
2022
Yazar:  
Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 845
Atıf : 4.808
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini