Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 17
 İndirme 10
Batı Resim Sanatında Oryantalizm Akımı Üzerine Bir Araştırma
2022
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Batı resminde Oryantalizm kavramı ilk ortaya çıktığı andan itibaren Batı ve Doğu ayrımı üzerine inşa edilmiştir. İlk önceleri coğrafi bir ayrıştırma ile başlamış olan ayırım süreç içinde üstünlük söylemleri ve sanatçıların kurgusal anlatımları ile bir hâkimiyet aracı haline gelmiştir. Oryantalizm Avrupa resim sanatında 13. yüzyılda ortaya çıkmakla birlikte 19. yüzyılın başından itibaren kendini hissettirmeye başlamış ve bir sanat akımı olarak nitelendirilmiştir. Bütün Aya ve Ortadoğu’yu kapsayan Oryantalizm akımı aslında Türk-İslam dünyası ile çerçevelenir. Oryantalist Batılı ressamlar çoğunlukla öteki olarak algıladıkları Doğu dünyasını ben merkezci bakış açılarıyla yabancılaştırmaya çalışmışlardır. Oryantalizm kavramı Fransız sanatçıların öncülüğünde ortaya çıkmış bir sanat akımıdır. Modernizmin ilk evrelerinde ortaya çıkan Oryantalizm resim ile başlamış ve diğer sanat dallarına da yayılmış ve “ötekileştirmeyi” konu edinerek pratikte gelişmiştir. Batının Doğu’yu egemenliği altına alarak onları sömürge haline getirmek istemesi ile Oryantalizm fikri kültürel ve siyasal güç unsurunun ismine dönüşmüştür. Oryantalist resme konu olan coğrafi bölgenin kültür ve sanatı genellikle primitif sanat olarak görülür. Batı’nın Oryantalist resmi ötekinin temsilinde karşımıza güçlü bir silah olarak çıkmaktadır. İslam dünyasının sosyal ve kültürel dünyasının betimlenmesinde sanatın aracılık yapması ile birlikte Batı’nın Doğu’ya ait görsel belleğinin ve basmakalıp yargıların oluşmasında çok etkin rol oynamıştır. Doğu coğrafyasına ait mekânların farklılıkları ressamların tuvallerinde nesnelerin temsilindeki tercihleri ile birlikte homojen bir Doğu tasvirine bürünmüştür. Batılı Oryantalist ressamların resimlerinde Doğu masalsı bir dil ile gerçek dünya değilmiş gibi işlenmiştir. Bu araştırmada Batılı Oryantalist sanatçıların resimlerinde kullanmış oldukları imge, işaret ve semboller incelenecektir. Oryantalist sanatçıların eserlerinde kapalı bir şekilde yer verdikleri motiflerin anlamları ve alt metinlerde izleyiciye vermeğe çalıştıkları mesajlar açığa çıkarılmaya çalışılacaktır. Bu araştırmada 18. Yüzyılın sonları ve 19. Yüzyılın başlarında ortaya çıkan Oryantalizmin Batı düşüncesinde Doğu üzerine sanatçıların söylemleri ortaya konularak oryantalist resimlerdeki Doğu imajına yönelik göstergeler incelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

Null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 21
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini