Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 113
 İndirme 36
Balkan Savaşları Döneminde Yunan Basınında Kolera Vakaları
2013
Dergi:  
Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi
Yazar:  
Özet:

Savaş  koşulları  hastalıklar  için  uygun  zemin  hazırlamaktadırlar.  Balkan Savaşları  döneminde  de  taraf  devletlerin  orduları  ve  halkı  çeşitli  salgınlarla  mücadele  etmişlerdir  ki,  bunlardan  en  önemlisi  kolera  salgını  olmuştur.  Şüphesiz  kolera  savaşın  seyrini  etkileyecek  kadar  büyük  bir  tehlikedir  ve  halklara  belki  de  düşman  askerinden  de  fazla  korku  salmıştır.  Biz  makalemizde  Balkan  Savaşları  döneminde Yunan basınında yer almış olan kolerayla ilgili yazıları değerlendirmeye  çalıştık  ve  Atina  gazeteleri  olan  Embros  ile  Skrip’i,  ayrıca  Selanik  gazetesi  olan  Makedonia’yı taradık.  Birinci Balkan Savaşı döneminde Yunan basınında Yunan Ordusu’nun çektiği  sıkıntılara  dair  pek  bir  haber  yer  almamış,  ancak  Osmanlı  Ordusu’nun  özellikle  Çatalca-Hadımköy  bölgesinde  koleranın  pençesinde  çektiği  sıkıntılar  geniş  yer  bulmuştur.  Bu  dönem  Yunan  basını  Osmanlı  başkenti  ve  Bulgar  Ordusu’nda  yaşanan  vakaları  da  sütunlarına  taşımış,  belki  de  bu  şekilde  Yunan  kamuoyuna  “Ordumuz güçlü. Zafer kazanabiliriz” mesajları verilmeye çalışılmıştır.  Đkinci  Balkan  Savaşı  döneminde  ise  Yunan  basınının  ilgisi,  Yunanistan’da  kolerayla  mücadeleye  çevrilmiştir.  Bunun  sebebi  Bulgar  esirlerin  ve  Yunan  askerlerin  nakliyle  tüm  Yunanistan  topraklarının  kolera  tehlikesiyle  yüzleşmesidir.  Gazetelerde  kolerayla  mücadelede  aşının  önemi,  belediyelerle  birlikte  köy  ve  kent  ahalisinin  alması  gereken  önlemler  ele  alınır  olmuş,  basın  kamuoyunun  aydınlatılması konusunda önemli bir misyon üstlenmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 695
Atıf : 2.215
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini