Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 46
 İndirme 13
Elit Seviyedeki Bireysel Kadin Sporcularin Duygusal Zekâ Duzeylerinin İncelenmesi
2021
Dergi:  
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Duygusal zekâ bireyin kendini tanımasıyla birlikte başka insanlarla iletişim iletişim kurması ve bu iletişim sonucunda oluşan duyguları tanıması açısından insan hayatında önemli rol oynar. Sporcuların hayatında büyük bir öneme sahip olan duygular, fark edilmeli ve yönlendirilmelidir. Duygusal zekâ bu bağlamda büyük bir öneme sahiptir. Araştırma elit seviyedeki güreş ve atletizm branşlarındaki kadın sporcuların duygusal zekâ seviyelerini düzeylerini belirlemek için yapılmıştır. Araştırmanın örneklemi, elit düzeyde kadın atletizm ve güreş takımlarında ve milli takımlarda halen aktif olarak görev alan 125 (77 atletizm ve 48 güreş) kadın sporcudan oluşmuştur. Çalışmada araştırmacı tarafından belirlenen demografik özellikler bilgi formu ve Schutte (1998) 33 soru olarak tarafından geliştirilen Sporda Duygusal Zekâ Ölçeği kullanılmıştır. Ölçek Lane ve ark., (2009) tarafından sporcular için uyarlanmış, Adiloğulları ve Görgülü (2015) tarafından Türkçe’ye uyarlaması yapılmıştır. Araştırmadan çıkan sonuçlara göre atletizm ve güreş branşlarında elit seviyede mücadele eden kadın sporcuların uluslararası derece değişkeninde göre kendi duygularını değerlendirme alt boyutunda anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. (P<.05). Uluslararası derece elde eden sporcuların kendi duygularını değerlendirme alt boyutunda duygusal zekâ düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Branş değişkenine göre duygusal zekâ genel ortalama, duyguların kullanımı, duyguları düzenleme, başkalarının duygularını değerlendirme ve sosyal beceriler alt boyutlarında herhangi bir farka rastlanmamıştır(P>.05). Yaş değişkenine bakıldığında duyguların kullanımı ve duyguları düzenleme alt boyutlarında ise anlamlı farklılık olduğu görülmüştür(P<.05). Farkın 23 ve üzeri yaş grubunda olan sporculardan kaynaklandığı görülmüştür. Duygusal zekâ genel ortalama, kendi duygularını değerlendirme, başkalarının duygularını değerlendirme, sosyal beceriler alt boyutlarında ise yaş değişkenine göre gruplar arasında istatiksel açıdan farka rastlanmamıştır. (P>.05).

Anahtar Kelimeler:

Review Of The Emotional Intelligence Levels Of Individual Women Athletes At Elite Level
2021
Yazar:  
Özet:

Emotional intelligence plays an important role in human life in terms of communicating with other people along with the individual’s self-recognition and recognizing the emotions that are formed as a result of this communication. Emotions that are of great importance in the life of athletes should be noticed and directed. Emotional intelligence is of great importance in this context. The research was done to determine the levels of emotional intelligence of women athletes in elite-level competition and athletics branches. The study’s sample consisted of 125 (77 athletes and 48 matches) women athletes who are still active in elite-level women’s athletics and race teams and national teams. In the study, the demographic characteristics identified by the researcher were used as information form and the Emotional Intelligence Scale in Sport developed by Schutte (1998) as 33 questions. Scale Lane and ark., adapted for athletes by (2009) and adapted to Turkish by the Adil Son and Görgülü (2015). According to the results of the study, women athletes who struggle at the elite level in the athletics and competition branches have found a significant difference in the lower dimension of assessing their feelings according to the international degree variable. and p<05). Athletes obtaining an international degree have seen higher levels of emotional intelligence in the lower dimension of evaluating their feelings. According to the branch variable, there was no difference in the general average of emotional intelligence, the use of emotions, the regulation of emotions, the evaluation of the emotions of others and the lower dimensions of social skills (P>.05). In terms of age variables, the use of emotions and the sub-dimensions of regulation of emotions have been shown to be significantly different (P<.05). The difference was found to be from athletes in the age group of 23 and above. The general average of emotional intelligence, the assessment of their own feelings, the assessment of the feelings of others, and the lower dimensions of social skills, according to the age variable, have not been statistically distinguished between the groups. and p>.05

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 281
Atıf : 1.792
2023 Impact/Etki : 0.288
Gaziantep Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi