Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 62
 İndirme 19
Edirne Sarayı Kum Kasrı Hamamı ve Aşçılar Hamamı
2019
Dergi:  
Akdeniz Sanat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Edirne Sarayı, Sarayiçi olarak adlandırılan bölgede, Tunca Nehri’nin batısındaki alanda, II. Murad’ın saltanatının son yıllarında inşa edilmeye başlanmış ve hemen her dönemdeki ilave ve onarımlarla büyük bir kompleks haline gelmiştir. Pek çok yapısı Fatih Sultan Mehmed zamanında inşa edilen ve bünyesinde çok farklı işlevli yaklaşık 100 civarında yapıyı barındıran bu saray, oldukça geniş bir alana yayılmaktaydı. İnşa edildiği tarihten, 19. yüzyıl sonlarına kadar yoğun bir kullanıma sahne olan ve pek çok tarihi olaya (Osmanlı-Rus ve Balkan Savaşları, IV. Mehmed’in sünnet şöleni, vd.) tanıklık eden Edirne Sarayı, özellikle Osmanlı- Rus ve Balkan savaşları sırasında önemli ölçüde tahrip olmuş ve pek çok yapısı yıkılmıştır. Saraydan günümüze çok az sayıda yapı ulaşmıştır. Kaynaklardan ve yayınlardan öğrendiğimize göre Edirne Sarayı’nın 117 Oda, 21 Divanhane, 18 Hamam, 8 Mescit, 17 Kapı, 13 Koğuş, 4 Kiler, 5 Mutfak, 17 Kasır ve 6 Köprü’den meydana geldiği anlaşılmaktadır. Kuşkusuz bu bilgiler, arşiv belgeleri üzerindeki incelemeler ile sahada yapılacak kazı ve araştırmalarla daha sağlıklı hale gelecektir. Biz bu bildirimizde, biri harap olarak günümüze ulaşabilen (Kum Kasrı Hamamı), diğeri de (Aşçılar Hamamı) arkeolojik kazı sonrası ortaya çıkarılan iki hamamı arşiv belgeleri, kazı, vd. çalışmalara dayalı olarak inceleyerek, bunların plan, malzeme- teknik, mimari, bezeme vd. bakımlardan Osmanlı dönemi hamam mimarisi içerisindeki yerlerini belirlemeye çalışacağız. Mevcut verilerden hareketle, her ikisinin de (Kum Kasrı ve Aşçılar hamamlarının) II. Mehmed döneminde, muhtemelen 15. yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiğini sanılmaktadır. Her iki hamam da, inşa edildiği dönemin mimari, plan şeması, malzeme ve teknik gibi özelliklerini yansıtırlar. Arkeolojik kazı sonrası hazırlanan rölöve, restitüsyon ve restorasyon projeleri doğrultusunda konservasyon ağırlıklı restorasyonu gerçekleştirilen Kum Kasrı Hamamı büyük oranda ayaktadır. Aşçılar Hamamı ise, yalnızca kayıtlarda bilinmekteydi. Yapılan arkeolojik kazı sonrası temel kalıntıları ortaya çıkarılan bu hamamın plan şeması büyük ölçüde belirlenmiştir. Yapı, kazı sonrası geçici koruma önlemleri kapsamında konservasyonu sağlanarak koruma altına alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Kum Pavilion Bath and The Cooks Bath In The Edirne Palace
2019
Yazar:  
Özet:

The construction of the Imperial Palace (Saray-ı Cedîd-i Âmire) started in the final years of Murad II’s reign in what is today called the Sarayiçi Quarter of Edirne in the west of the Tunca River and eventually it became a large complex with extensions and renovations in almost every era. This palace, significant portions of which were built during the reign of Mehmed II (1451-1481), is comprised of nearly a hundred structures with various functions, spreads over a vast area. The Imperial Palace (Saray- Cedîd-i Âmire), remained in use for centuries and witnessed many important historical events (e.g. Mehmed IV's circumcision feast, the Ottoman-Russo Wars and the Balkan Wars, etc.), got damaged and ruined. As a result, only a few of its original structures have survived today. It has been understood from the resources and publications that the palace consists of 117 chambers, 21 council chambers, 18 hamams (baths), 8 masjids, 17 gates, 13 wards, 4 cellars, 5 kitchens , 17 pavilions, and 6 bridges. Doubtlessly these data should be substantiated with analyses of archival documents and excavations. In this presentation, the purpose is to characterize two baths, namely Kum Kasrı Baths, which has survived as a ruin, and Cooks’ Bath, which has been unearthed at archaeological excavations, and to identify the place of these two baths in the architectural traditions of the Ottoman Period. The available data suggest that these two can be dated to the period of Mehmet II, which probably corresponds to the second half of the 15th century. Both reflect the period’s characteristics, such as architecture, plans, materials, and technique. The Kum Kasrı Bath, whose conservation-based restoration was performed in the light of the relief, restitution, and restoration projects following the archaeological excavation, remains erected today. On the other hand, the Cooks’ Bath is only known from the records. The plan chart of this bath, whose foundation remains were retrieved at the conducted archaeological excavations, was identified to great extent. The structure turnes into a protected area after the excavation as required by the temporary protection measures.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Akdeniz Sanat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 345
Atıf : 928
Akdeniz Sanat Dergisi