Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 14
 İndirme 4
Doğum Sonu Dönemde Annelerin Emzirme Öz-Yeterlilik Algıları İle Emzirme Başarıları Arasındaki İlişki
2021
Dergi:  
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi
Yazar:  
Özet:

Giriş: Emzirme, bir bebeği beslemek için en güvenli ve sağlıklı yöntemdir. Annenin ve bebeğinin sağlık sonuçlarının iyileşmesine katkıda bulunur. Amaç: Bu çalışmada doğum sonu dönemde annelerin emzirme öz-yeterlilik algıları ile emzirme başarıları arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı tasarımdaki bu araştırmanın örneklemini, Akdeniz Bölgesindeki bir üniversite hastanesinin Kadın Doğum servisinde yatan, sağlıklı yeni doğum yapmış 102 anne oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak tanımlayıcı veri formu, Emzirme Öz-yeterlilik Ölçeği-kısa şekli, LATCH Emzirme Değerlendirme Aracı kullanılmıştır. Emzirme öz-yeterliliği verileri yüz yüze görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Annelerin emzirme başarıları gözlem yöntemi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırma kapsamındaki annelerin %47.1’inin 26-33 yaşında, %38.2’si ilkokul mezunu, %68.6’sı sezaryen ile doğum yapmış ve %30.4’ünün ilk doğumu olduğu tespit edilmiştir. Annelerin emzirme öz yeterliği puan ortalaması 57.30 ± 10.46 ve emzirme başarıları puan ortalaması 8.38 ± 1.53 bulunmuştur. Annelerin emzirme öz yeterliliği ve emzirme başarıları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olmadığı saptanmıştır (p = .157, r = .14). Annelerin çocuk sayısı ile Emzirme Öz Yeterlilik Ölçeği ve LATCH Emzirme Değerlendirme Aracı puanları arasında anlamlı bir ilişki bulunmuştur (p < .05). Çocuk sayısı arttıkça annelerin emzirme öz yeterliliği ve emzirme başarısının arttığı belirlenmiştir. Sonuç: Yeni doğum yapmış annelerin emzirme döneminde sağlık profesyonelleri ve aile yakınları tarafından desteklenmesinin annelerin emzirme başarılarını ve emzirme öz yeterlilikleri artacağı düşünülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

The Relationship Between Mothers' Breastfeeding Self-efficacy Perceptions and Breastfeeding Success In Postpartum Period
2021
Yazar:  
Özet:

Background: Breastfeeding is the safest and healthiest way to feed a baby. It contributes to the improvement of the health consequences of the mother and her baby. Objective: This study was planned as a descriptive comparative study to investigate the relationship between breastfeeding self-efficacy perceptions and breastfeeding success of mothers in the postpartum period. Method: The study sample of a university hospital in the south of Turkey lies at the Maternity Service has created 102 healthy female patient who had recently given birth. As a data collection tool; Descriptive data form, Breastfeeding Self-Efficacy Scale-short form, LATCH Breastfeeding Assessment Tool was used. Face-to-face interview method was used to collect descriptive data and breastfeeding self-efficacy scale data. The LATCH Breastfeeding Assessment Tool was evaluated using the observation method at the time of breastfeeding. Results: It was determined that 47.1% of the mothers within the scope of the study were 26-33 years old, 38.2% were primary school graduates, 68.6% had cesarean section and 30.4% had their first birth. Breastfeeding self-efficacy mean score of mothers was 57.30 ± 10.46 and breastfeeding success mean score was 8.38 ± 1.53. There was no statistically significant relationship between breastfeeding self-efficacy and breastfeeding success of the mothers (p = .157, r = .14). A significant correlation was found between mothers' number of children and Breastfeeding Self-Efficacy Scale and LATCH Breastfeeding Assessment Tool scores (p <.05). It was determined that as the number of children increased, breastfeeding self-efficacy and breastfeeding success of mothers increased. Conclusion: It is thought that breastfeeding success and breastfeeding self-efficacy of mothers who support newly mothers by breastfeeding health professionals and family relatives will increase.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 402
Atıf : 3.651
Dokuz Eylül Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Elektronik Dergisi