Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 73
 İndirme 27
Türkiye’de Coğrafi İşaretli Gıda Ürünlerinin Gurme Turizmi Açısından Önemi
2019
Dergi:  
Tarım Ekonomisi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye çok sayıda coğrafi işaretli gıda ürünleri ile (Aydın inciri, Malatya Kayısısı, Erzincan Tulum Peyniri, Hatay Künefesi, Giresun Fındığı, Malatya Kayısısı, Kayseri Pastırması, Çorum Leblebisi, Maraş Biberi, Maraş Dondurması,  Ezine Peyniri, Ayvalık Zeytinyağı gibi) gurme turizmi açısından önemli bir potansiyeline sahiptir. Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkeler ise gurme turizminin geliştiği ülkeler arasında yer almaktadır. Bu ülkelerde de gurme turizmi kapsamında çikolata, zeytin, zeytinyağı ve peynir gibi yöresel gıda ürünlerine özgü gurme turizm faaliyetleri yapılmaktadır. Söz konusu yöresel ürünlerin bir çoğu coğrafi işarete sahiptir. Coğrafi işaretli ürünler, tüketiciye ürünlerin kalitesi ve spesifik özellikleri hakkında standart sağladığı için, bu ürünlerin üretildiği bölgeler turizm açısından da cazip hale gelebilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye için, coğrafi işaretli gıda ürünlerinin, turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve turizm gelirlerinin arttırılmasında önemli olan gurme turizmi açısından incelenmesidir. Coğrafi işaretli gıda ürünleri gurme turizmi kapsamında bir kırsal kalkınma aracı olarak kullanılabilmektedir. Yöresel gıda ürünlerinin üretildikleri bölgelerdeki küçük işletmelerin ekonomik sürdürülebilirliğine yaptığı katkılar yerel ekonominin canlandırılmasını sağlamaktadır. Ekonomik katkılar istihdam nedeniyle pozitif sosyal sonuçlar da yaratabilmektedir.  Bu nedenle, coğrafi işaretli gıda ürünlerinin üretimi teşvik edilmeli ve gıda politikaları içerisinde ele alınmalıdır. Bu çerçevede, yerel kalkınmada rol oynayabilecek ve gurme turizmine katkı yapma potansiyeli olan gıda ürünlerinin coğrafi işaret süreçleri desteklenmelidir.  Her şeyden önce, gıda ürünlerinin ekonomik, sosyal ve çevresel katkılarının değerlendirildiği bilimsel çalışmaların yapılması yararlı olabilecektir. 

Anahtar Kelimeler:

The Importance Of Geographically Marked Food Products In Turkey In Terms Of Gourmet Tourism
2019
Yazar:  
Özet:

Turkey has a significant potential in terms of gourmet tourism with numerous geographically marked food products (such as Aydin inciri, Malatya Kayısı, Erzincan Tulum Cheese, Hatay Künefesi, Giresun Fındı, Malatya Kayısı, Kayseri Pastırması, Çorum Leblebisi, Maraş Biberi, Maraş Dondurması, Ezine Cheese, Ayvalık Olive Oil). Countries such as Germany, France, Italy and Spain are among the developing countries of gourmet tourism. In these countries, gourmet tourism activities are also carried out within the scope of local food products such as chocolate, olive, olive oil and cheese. Most of these local products have geographical signs. Because geographically marked products provide the consumer with standards on the quality and specific characteristics of the products, the areas where these products are produced can also become attractive in terms of tourism. The aim of this study is to study for Turkey, geographically marked food products, tourism activities diversify and tourism revenues increase in terms of gourmet tourism. Geographically marked food products can be used as a rural development tool in the gourmet tourism framework. The contribution of local food products to the economic sustainability of small enterprises in the areas where they produce is ensuring the resurrection of the local economy. Economic contributions can also create positive social consequences due to employment. Therefore, the production of geographically marked food products should be encouraged and addressed within the food policies. In this framework, geographical marking processes of food products, which can play a role in local development and have the potential to contribute to gourmet tourism, should be supported.  First of all, scientific studies in which the economic, social and environmental contribution of food products is assessed will be useful.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Tarım Ekonomisi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 235
Atıf : 1.442
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini