Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 19
 İndirme 3
Producer Price Index, Consumer Price Index and Fiscal Policy: 1996-2020 Period and Turkey
2021
Dergi:  
Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) arasındaki ilişkinin bilinmesi, enflasyonla mücadele kapsamında uygulanacak olan maliye politikalarının belirlenmesi açısından oldukça önem arz etmektedir. Nitekim bu çalışmada söz konusu ilişki ekonometrik olarak incelenmiştir. Merkez Bankası ve TÜİK’den edinilen 1996-1 ve 2020-9 dönemlerinin aylık verilerinin kullanıldığı bu çalışmada, Engle-Granger eş-bütünleşme ve Granger nedensellik yöntemleri kullanılmıştır. Serilerin durağanlığı ise Augmented Dickey-Fuller ve Phillips-Perron birim kök testi yöntemleri ile ölçülmüştür. Analizler neticesinde kısa dönem için TÜFE’deki %1 birimlik bir artışın ÜFE’yi yaklaşık %1.41 artırdığı ve bu durumun uzun dönemde 3.5 ay içerisinde dengeye geldiği, ÜFE’deki %1 birimlik bir artışın ise TÜFE’yi yaklaşık %0.09 artırdığı ve bu durumun uzun dönemde 20 ay içerisinde dengeye geldiği tespit edilmiştir. Uzun dönem için bakıldığında da ÜFE ve TÜFE arasında karşılıklı ve anlamlı bir ilişkinin bulunduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Özet:

Knowing the relationship between the Producer Price Index (PPI) and the Consumer Price Index (CPI) is crucial for deciding the fiscal policies which will be implemented within the scope of combating inflation. This relationship has been examined econometrically in this study. Engle-Granger cointegration and Granger causation methods were used in this study, in which monthly data of 1996-1 and 2020-9 periods obtained from the Central Bank and TURKSTAT were used. The stationarity of the series was measured using Augmented Dickey-Fuller and Phillips-Perron unit root methods. Consequently, a 1% increase in CPI for the short term increases PPI by 1.41% and this situation stabilizes within 3.5 months in the long-term, while a 1% increase in PPI increases the CPI by about 00.9%. and this situation stabilized within 20 months in the long-term. And same mutual relationship results found for long-term as well.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 462
Atıf : 1.696
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini