Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 132
 İndirme 21
 Sesli Dinleme 1
TAÇLI BEGÜM’ÜN HAYATI HAKKINDA YENİ OLGULAR
2014
Dergi:  
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi
Yazar:  
Özet:

Belirtmek gerekir ki, Azerbaycan tarihinin önemli bir dönemini teşkil eden Safeviler devletinin en belirgin çağları Şah İsmail’in ismi ile alakadardır. Makalemizde Azerbaycan’ın meşhur kadınlarından, tarihte Taçlı Begüm ismiyle bilinen, Şah İsmail’in zevcesinin kaderi ile ilgili karanlık makamlara değinerek onun bütün portresini çizmeğe çalışacağız. Taçlı simgesi bugüne kadar gençliğimiz için fedakar, cesur, eşinin savaş arkadaşı olarak kuvvetli bir mevkidedir. Sayısız tarihi kaynaklar tek bir şekilde bu savaşta Taçlı Hanım’ın Osmanlıya esir düştüğünü gösteriyor. Safeviler tarihinde “en büyük yenilgi” olarak hatırlanan müthiş Çaldıran savaşı hakkında bilgi veren Osmanlı kaynakları Taçlı Begüm’ün esir düşmesi olayını bir kaç versiyonda, geniş, hatta biraz abartılı biçimde anlatsada, Safevi kaynakları bu olayla ilgili susmayı tercih etmişlerdir. Osmanlı tarihçileri Çaldıran’da Şah İsmail’in tacı ile birlikte zevcesi Taçlı’nın da onların eline geçtiğini, sonradan Sultan Selim’in yakın ayanlarından Cafer Çelebi ile Taçlı Begüm arasında izdivaç yapıldığını kaydetmektedir. Safevi müellifleri bunun aksine Şahın sevimli hatununun ömrünün sonuna kadar onun yanında olduğunu iddia ediyorlar hatta Çaldıran’dan sonraki yıllarda gördüğü tamir ve hayır-hasenat işlerini göstermekle bu iddiayı kuvvetlendirmektedirler. Bu kaynakların çoğusunda Taçlı Hanım’ın devlet işlerinde yakından yer aldığı, hatta Şah İsmail’in gazabına uğrayanların ona sığındığına ilişkin bilgiler de bulunmaktadır. Bunun yanısıra bazı Safevi kaynakları onun esir alındığını onaylasa da, esirliğin sadece bir gün sürdüğünü, Taçlı Begüm’ün, üzerindeki kıymetli mücevherlerini vermekle Osmanlı’nın elinden kurtulduğunu belirtmektedirler. Bu halde Çaldıran’dan sonrakı iki günlük boşluğu ne Osmanlı, ne de Safevi tarihçileri dolduramadığı için bu şüpheler, en önemlisi, zıt fikirler meydana çıkarmaktadır. Makalemizde Şah İsmail’in mahbubesi Taçlı Begüm’ün soyu-nesebi, hayatı, Çaldıran’dan sonrakı talihinin yanısıra onun devlet işlerine katılımı, tamir ve hayır amelleri hakkında Fars ve Türk kaynaklarına dayanılarak bilgi verilecekdir.

Anahtar Kelimeler:

null
2014
Yazar:  
2014
Yazar:  
Özet:

It should be noted that an important period of the history of Azerbaijan, which constitute the most important time of the Safavid connected with the name of Shah Ismail. In this article we try to paint the full portrait of Azerbaijan's famous women, Shah Ismail’s wife which is known in history as the Tajlu Begum. The symbol of Tajlu nowadays for our youth is example of brave, as her husband's friend and located on war. Many of historical sources show that Tajlu Begum eas fallen Ottoman capture. On the Safavids battle of Caldiran remembered as "the greatest defeat" and Ottoman sources describe this event on much versions, and sometimes exaggerated. Safawid sources prefer to remain silent. Ottoman historians report that Tajlu Begum was fallen a prisoner to Ottoman side and was married with Jafar Calabi one of ayans of Ottoman palace. Safawi historians reject this claim and substantiate on that Tajlu was on the Shah Ismail untill the end of his life. In tihs article we try to explain this claims basing on sources.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 908
Atıf : 1.132
Akademik Tarih ve Düşünce Dergisi