Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 49
 İndirme 5
İlköğretim Öğretim Programlarının Felsefi Temelleri Hakkında Öğretmen Görüşleri
2021
Dergi:  
Sakarya University Journal of Education
Yazar:  
Özet:

Eğitim, toplumların sahip oldukları kültürel değerleri ve bilgi birikimlerini gelecek nesillere aktaran, kendi toplum yapısına uygun yurttaş yetiştiren bir sistemdir. Bu sistemde eğitimin amacı, bireylerin nasıl eğitileceği, hangi konuların niçin öğretileceği ve eğitim sisteminin hangi değerler üzerine inşa edileceği gibi sorular, eğitimin iskeletini oluşturan felsefeyle ilişkilidir. Dolayısıyla her toplum, “nasıl bir insan” yetiştirmek istiyorsa eğitim programlarını ona göre oluşturmakta, bu programlar, bilgi ve teknolojik gelişmelere, toplumsal düzenlemelere göre güncellenmektedir. Türkiye’de de belirli zamanlarda eğitim sisteminde reformlar yapılmış, öğretim programlarının felsefesi net olarak açıklanmıştır. Ancak öğretim programlarının felsefesinin, gelecek nesle aktarımındaki en önemli rol, programı öğrenciye aktaracak olan öğretmenlere düşmektedir. Bu nedenle araştırmada ilköğretim kademelerinde çalışan öğretmenlerin öğretim programlarının eğitim felsefesi hakkındaki görüşlerini belirlemek amaçlanmıştır. Ayrıca araştırmada, öğretmenlerin öğretim programlarına ilişkin görüşlerinin cinsiyet, yaş, kıdem, görev yeri, eğitim düzeyleri vb. değişkenler bakımından anlamlı bir farklılık gösterip göstermediği de incelenmiştir. Araştırmada, yöntem olarak betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada veriler, Daimicilik, Esasicilik, İlerlemecilik ve Yeniden Kurmacılık eğitim felsefelerini içeren, “Eğitim Felsefesi Akımları Ölçeği” ile elde edilmiştir. Araştırma, örneklemini Bayburt ilinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı ilkokul ve ortaokullarda görev yapan, farklı branşlardaki 239 öğretmen oluşturmuştur. Verilerin analizinde frekans, yüzde, ortalama değerler, t-testi ve Anova kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin İlerlemecilik ve Yeniden Kurmacılık akımlarına karşı olumlu düşüncelere sahip olduğu tespit edilmiştir. Cinsiyet ve yaş değişkeni açısından anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Teachers’ Opinions On The Philosophical Foundations Of The Elementary Teaching Curriculums
2021
Yazar:  
Özet:

Education is a system that hands down cultural values and accumulated knowledge of societies to the next generations and that grows citizens in line with the structure of the society. In this system, such issues as purpose of education, how to educate individuals, what to teach and why, and upon which values the education system should be built are associated with the philosophy which form the basis of the education. Each society, therefore, designs their teaching curriculums according to their wishes as to “what kind of individuals societies grow”, and these programmes are updated in line with the information and technological developments as well as societal regulations. Further, there have also been several educational reforms in Turkey, and the philosophy of education has been clearly defined. However, the most important role in transmitting the educational philosophy of teaching curriculums to the next generations belongs to teachers who conduct activities through the curriculum with students. In this sense, the core purpose of this paper was to determine elementary school teachers’ opinions on the philosophical foundations of the teaching curriculums. Further, this study was to examine if there were statistically differences inb terms of the teachers’ socio-demographic characteristics such as gender, age, work experience, workplace, and educational background. A descriptive survey model was used in this study. The data were collected through “the Educational Philosophy Scale”, which includes such educational philosophies as perennialism, essentialism, progressivism, and reconstructionism. A total of 239 teachers from different branches teach in primary and elementary schools affiliated to Ministry of Education in Bayburt Province of Turkey were recruited in this study. The data were analyzed via descriptive statistics, including frequency, percentage mean, t-test and ANOVA. The results show that teachers have positive opinions on such educational philosophies as progressivism and reconsructionism. There were also statistically meaningful differences in terms of gender and age variables.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Sakarya University Journal of Education

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 569
Atıf : 4.355
2023 Impact/Etki : 0.012
Sakarya University Journal of Education