Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 60
 İndirme 13
Normatif Bir Güç Olarak Avrupa Birliği’nin Dış Politikada Kriz Yönetimi Yeteneği: Arap Baharı Tecrübesi
2021
Dergi:  
Turkish Studies Economics, Finance, Politics
Yazar:  
Özet:

Arap Baharı, Avrupa Birliği (AB)’nin dış politikasında önemli kırılmalardan biri olmuştur. Bununla birlikte, Arap Baharı AB’nin dış politikasının önemli bileşenlerden biri olan kriz yönetiminde de bir kırılma noktasıdır. Normatif bir güç olarak konumlanan AB’nin Arap Baharı’nda ve sonrasında bölgesel krizleri çözme becerisi, kriz yönetimi kapasitesini de tartışmaya açmıştır. Ortak politikaları, bölgesel ortaklıkları, bütünleşme modeli ve demokratik koşulluluk yoluyla Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerini mobilize etmeye, sosyalleştirmeye çalışan ve bu ülkelere normatif vizyonlar sunmaya çabalayan AB, bu nitelikleriyle önemli bir uluslararası aktördür. Öte yandan, AB'nin bunu yapabilme kabiliyeti uluslararası politikada normatif bir güç olarak konumlandırılmasına dayanmaktadır. Burada öne çıkarılabilecek temel soru, AB'nin Arap Baharı'ndan sonra evrensel norm ve değerleri yansıtan bir ortaklık politikası ve kriz yönetimini sürdürmeye devam edip edemediğidir. Sert güç unsurları yerine diplomasi, bölgesel ve küresel diyalog ve iş birliğine dayanan uluslararası rolle AB, zamanla uluslararası güvenlik tehditleri ve insani güvenlik krizleri karşısındaki yetersizlikleriyle uluslararası alanda tartışmalı bir güç haline gelmiştir. Gerek kendi içindeki farklılaşma, ayrışma ve yeniden ulusallaşma süreçleri gerekse de kendi dışındaki yerel ve bölgesel dirençlerle uluslararası krizler normatif ve maddi açılardan AB’yi zorlar olmuştur. AB'nin Arap Baharı, Libya krizi, Suriye krizi gibi vakalarda normatif güç anlayışı ve Avrupa Komşuluk Politikası gibi bölgesel politikaları sınırlarla karşı karşıya kalmıştır. Bu sınırlar Komşuluk Politikası’nın revizyonlarıyla iyice görünür bir hal almıştır. Bu kapsamda makalenin amacı, normatif bir güç olan AB'nin, dış politika kapasitesinin ve kriz yönetimi potansiyelinin Arap Baharı tarafından nasıl zorlandığını analiz etmektir.

Anahtar Kelimeler:

Null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Turkish Studies Economics, Finance, Politics

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 467
Atıf : 360
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini