Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 39
 İndirme 8
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUĞA SAHİP ANNE BABALARIN ÖZ-ANLAYIŞ VE İYİMSERLİK DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ
2021
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Aile anne, baba ve çocuklardan oluşan toplumsallaşma sürecinin başladığı temel birimdir. Çocuklar ise toplumun geleceğini oluşturmaktadır. Aileler çocuk sahibi olmak istediklerinde sağlıklı bir bebeğin doğmasını beklemekte ancak bazı nedenler ve durumlar karşısında özel gereksinimli çocuğa sahip olabilmektedirler. Özel gereksinimli bir çocuğa sahip olmak karmaşık duygular hissetmelerine neden olabilmekte ve bu durum anne babaların öz-anlayış ve iyimserlik düzeylerini etkileyebilmektedir. Bu araştırmada, özel gereksinimli çocuğa sahip anne babaların, cinsiyet, aile birliktelik, eğitim durumu, ekonomik durum ve sosyal destek alma durumu ve çocuk engel türü değişkenleri ile öz-anlayış ve iyimserlik durumları incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu Ankara, Konya, Kayseri ve Karaman il ve ilçelerinde ikamet eden özel gereksinimli çocuğa sahip 529 anne, 195 baba olmak üzere toplam 724 kişi oluşturmaktadır. Anne babalara Neff (2003) tarafından geliştirilen, Türkçe ’ye uyarlaması Deniz, Kesici ve Sümer (2008) tarafından yapılan öz-anlayış ölçeği ile Balcı ve Yılmaz (2002) tarafından geliştirilen iyimserlik ölçeği ve araştırmacı tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu uygulanmıştır. Verilerin analizinde elde edilen veriler normal dağılım gösterdiği için parametrik istatistik tekniklerinden t testi, tek yönlü varyans analizi (Anova), çıkan farklılığın kaynağını belirlemek için Tukey testi analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre anne babaların öz-anlayış düzeylerinin aile birliktelik, eğitim durumu, ekonomik durum ve sosyal destek alma değişkenleri ile anlamlı düzeyde farklılaştığı, iyimserlik düzeylerinin ise cinsiyet, aile birliktelik, çocuk engel türü, ekonomik durum ve sosyal destek alma değişkenleri ile anlamlı düzeyde farklılaştığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

A child with a special need to be examined by the parents’ self-sensitivity and well-being levels from the basics.
2021
Yazar:  
Özet:

The family is the basic unit in which the process of socialization of the mother, father and child begins. Children create the future of society. Parents are waiting for a healthy baby when they want to have a child, but they may have a child with a special need for some reasons and circumstances. Having a child with a special need can cause them to feel complicated emotions, and this situation can affect the levels of self-understanding and optimism of parents. This study examined parents with special needs, gender, family unity, educational status, economic status and status of social support, and the variables in the kind of child obstacle, self-understanding and optimism. The study’s work group consists of a total of 724 people, including 529 mothers and 195 fathers, with special needs children living in Ankara, Konya, Kayseri and Karaman provinces and districts. Parents developed by Neff (2003) and adapted to Turkish by Sea, Kesici and Sumer (2008) with the self-understanding scale developed by Balcı and Yılmaz (2002) with the optimism scale and the personal information form prepared by the researcher. The data obtained in the analysis of the data show normal distribution, from the parametric statistical techniques to the t test, the one-way variance analysis (Anova), the Tukey test analysis techniques have been used to determine the source of the output difference. The research finds that parents’ level of self-understanding varies significantly with the changes in family unity, educational status, economic status and social support, while their optimism levels varies significantly with the changes in gender, family unity, kind of child obstacle, economic status and social support.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.525
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)