Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
Sosyal Bilgiler Ogretiminde Proje Tabanli Ogrenme Yaklasiminin Girisimcilik Becerilerine Etkisi: Bir Karma Yontem Arastirmasi / The Effect Of Project-based Learning Approach On Entrepreneurship Skills In Teaching Social Studies: A Mixed Method Research
2023
Dergi:  
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmada, Sosyal Bilgiler öğretiminde Proje Tabanlı Öğrenme (PTÖ) Yaklaşımının ortaokul öğrencilerinin girişimcilik becerilerine etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda hem nitel hem de nicel veri toplama tekniklerinin birlikte kullanıldığı karma yöntem desenlerinden sıralı açıklayıcı karma desen kullanılmıştır. Nicel veri toplama aracı olarak, Eroğlu, Deveci ve Gürdoğan Bayır (2020) tarafından hazırlanan “Ortaokul Öğrencilerine Yönelik Girişimcilik Ölçeği” ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak elde edilmiş ve içerik analizi ile yorumlanmıştır. Araştırmada çalışma grubu seçkisiz olmayan örnekleme yöntemlerinden uygun örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Bu kapsamada Erzincan il merkezinde bir ortaokulda 5. sınıfta öğrenim görmekte olan iki sınıftan biri deney grubu (N14), diğeri ise kontrol grubu (N14) olarak seçilmiştir. Uygulama sürecinde dersler deney grubunda Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımı çerçevesinde hazırlanan “Erzincan KOSGEB ile Bilgileniyorum”, “Erzincan OSB’yi Keşfediyorum”, “Üretiyorum-Satıyorum” ve “Kadın Girişimcilerle Buluşuyorum” başlıkları altında 4 ayrı proje kapsamında işlenirken, kontrol grubunda ise öğretim programına uygun bir şekilde işlenmiştir. Araştırma sonucunda, deney ve kontrol grubu öntest ve sontest puanları karşılaştırıldığında, deney grubu öğrencilerinin girişimcilik becerilerinin kontrol grubu öğrencilerine göre istatiksel olarak anlamlı bir şekilde farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın nitel boyutuna yönelik sonuçlara göre Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının yaratıcılık, yenilikçilik, risk alma-cesaretli olma ve başarılı girişimciler ile meslekleri tanımada etkili bir yöntem olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, Sosyal Bilgiler öğretiminde Proje Tabanlı Öğrenme Yaklaşımının, ortaokul öğrencilerine girişimcilik becerilerini kazandırmada etkili bir yaklaşım olduğu söylenebilir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Project-based Learning Approach On Entrepreneurship Skills In Teaching Social Studies: A Mixed Method Research / Sosyal Bilgiler Ogretiminde Proje Tabanli Ogrenme Yaklasiminin Girisimcilik Becerilerine Etkisi: Bir Karma Yontem Arastirmasi
2023
Yazar:  
Özet:

This study examines the effect of the Project-Based Learning (PBL) Approach in Social Studies teaching on middle school students' entrepreneurship skills. The study uses a mixed method sequential explanatory design, combining qualitative and quantitative data collection techniques. "Entrepreneurship Scale for Secondary School Students" prepared by Eroğlu, Deveci, and Gürdoğan Bayır (2020) and the Personal Information Form prepared by the researchers were applied to collect quantitative data. Qualitative data were gathered through semi-structured interviews and interpreted through content analysis. An appropriate purposeful sampling method was used to select the participants for the study. Within this scope, one of the two classes studying in the 5th grade in a secondary school in the city center of Erzincan was chosen as the experimental group (N14) and the other as the control group (N14). While the classes were taught considering the scope of 4 projects prepared within the framework of the Project-Based Learning Approach under the titles of "I am Informed with Erzincan KOSGEB", "I Discover Erzincan OIZ", "I Produce-Sell" and "I Meet with Women Entrepreneurs" in the experimental group, curriculum was followed in the control group. The comparison of the scores of the pre-test and post-test applied to the experimental and control groups shows that the entrepreneurship skills of the students in the experimental group are statistically significantly different compared to students in the control group. Moreover, the content analysis of the qualitative data reveals that the Project Based Learning Approach is an effective method for learning more about creativity, innovation, risk-taking-courageousness, and familiarize students with professions via successful entrepreneurs. The study concludes that the Project-Based Learning Approach in teaching Social Studies can be an effective approach in upskilling secondary school students with entrepreneurship skills.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Fen Bilimleri ve Matematik; Güzel Sanatlar; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 432
Atıf : 980
2023 Impact/Etki : 0.347
e-Uluslararası Eğitim Araştırmaları Dergisi