Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 58
 İndirme 7
 Sesli Dinleme 1
Felsefe ve Bilim Açısından Türkçe
2019
Dergi:  
Türk Dünyası Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Öncelikle elinizdeki makale dilbilgisi çalışması değil, bir felsefe denemesidir. Bu çalışmanın metodolojisini belirleyen disiplin filoloji değil, felsefe üslubudur. O sebeple makale, bu makalenin dilsel manada varlık (ontoloji) ve bilgi (epistemoloji) hakkında, Türkçenin yetkin olup olmadığını açıklamaya çalışmakla meşgul olduğu bilinerek okunmalıdır. Birçok insan bunun ideolojik bir milliyetçilik faaliyeti olduğunu düşünebilir. Aslında bu çalışmayla hedeflenen şey, Türkçenin kendi kültürel kurgusu ve varoluşu hakkında hiç düşünülmemiş olduğunun keşfedilmesini sağlamak ve bu yolla yapısal (sentaktik) incelemelere hapsedilmiş anlam-bilimsel (semantik) dehlizlerini derinleştirerek antropolojik ve sosyolojik çalışmalara ışık tutabilmektir. Kim bilir belki bu yolla Türkçeye ait kelime ve cümle yapılarının, anlamlarının ve kullanımlarının zaman içinde uğradığı değişikliğin, bizlere tecrübeye dayalı bir tarih bilinci verip vermeyeceğini tartışmış oluruz. Kelimelerin tarih içerisinde izlediği anlam değişiklikleri (pragmatiks), bize yeni bir tarih metodolojisi imkânı sunduğu gibi ait olduğu dilin arkeolojisini de yapma imkânı sağlar. Maalesef tarih bilincimiz, daimi olarak muzaffer olaylar ve diğer kültürler karşısında elde edilmiş birtakım başarılardan ele alınarak yorumlandığı için olgular yerine olaylar tarihiyle ilgilenmek zorunda kalıyoruz. Böylece dil-bilimsel manada kavramlarımızın tarihsel seyrini gözden kaçırırken, onun inşa ettiği düşüncelerimizin de seyrini gözden kaçırıyoruz. O sebeple bu makalenin amacı Türk düşüncesinin belirginleşmesi açısından, olaylar yerine olgularla ilgilenmek ve tarihi süzgeç içinde düşünceyi işleme biçimini berraklaştırarak, onun, felsefe ve bilim imkânı sağladığına dikkat çekmektir. Türkçe hakkındaki önyargıların da sebebini tahlil etmektir. Çalışmamız böylece felsefe metodu gereğince yapılan bir araştırma olarak dil felsefesine Türkçeyi konu edinirken, Türk antropolojisi, Türk sosyolojisi, Türk kültür tarihi ve Türk düşünce tarihi gibi konularda yeni kelebek etkilerini muhtemelen yaratabilecektir.

Anahtar Kelimeler:

From Philosophy and Science To Turkey
2019
Yazar:  
Özet:

First of all, the article in your hand is not the work of linguistics, but a philosophical experiment. The discipline that determines the methodology of this study is not philosophy, but philosophy. Therefore, the article should be read by knowing that this article is engaged in trying to explain whether the Turkish is competent about the existence (ontology) and information (epistemology). Many people may think this is an ideological nationalist activity. In fact, what is aimed at this study is to ensure the discovery that the Turkish is never thought about its own cultural phenomenon and existence and in this way to deepen the meaning-scientific (semantic) distinctions imprisoned for structural (sentactic) studies and to keep the light of the anthropological and sociological studies. Who knows maybe this way we will discuss whether the change in the structure, meaning and use of the Turkish word and phrase in time will give us a history-based awareness. The changes in the meaning of the words in history (pragmatiks) enable us to make the archaeology of the language which it belongs as it offers the possibility of a new historical methodology. Unfortunately, because our history consciousness is constantly interpreted by addressing a number of successes achieved in the face of victorious events and other cultures, we have to take care of the history of events instead of the facts. Thus, while we miss the historical course of our concepts in the language-scientific sense, we miss the course of our thoughts it builds. Therefore, the purpose of this article is to point out that in terms of the clarification of the Turkish thought, instead of the events, the facts are concerned and the way of processing the thought in the historical context is clear, it provides the possibility of philosophy and science. The reason for the prejudice to Turkey is also to be examined. While our study is subject to the language philosophy as a research done according to the philosophy method, Turkish anthropology, Turkish sociology, Turkish culture history and Turkish thought history will likely create new influences on topics such as Turkish anthropology, Turkish sociology, and Turkish thought history.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Türk Dünyası Araştırmaları

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 479
Atıf : 550
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini