Kullanım Kılavuzu
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 38
 İndirme 4
 Sesli Dinleme 1
Okul Etkililiğinde Öğretimsel Liderlikten Çok Daha Fazlası: Pedagojik Liderlik
2019
Dergi:  
Social Mentality and Researcher Thinkers Journal
Yazar:  
Özet:

Okulların etkililiği ve gelişiminde temel soru nasıl daha yüksek öğrenci performansları, ileri sosyal gelişim ve artan uygarlık düzeyi sağlayacak değişimleri elde edebileceğimizdir (Sergiovanni, 1998). Alanyazına baktığımızda ise okul etkililiğine ilişkin araştırmalar ve istenen değişimin sağlanmasında pek de umut vadetmeyen sonuçlar neticesinde öğretimsel liderlik kavramı okullardaki eğitim-öğretim sürecinin kurtarıcısı ve hedeflenen değişimin müjdeleyicisi olarak ortaya atılmıştır (MacNeill, Cavenagh ve Silcox, 2003). Öğretimsel liderlik kavramı her ne kadar “okul liderliği” için oldukça yaygın bir kullanıma sahip olsa da 21.yüzyıl okulları ve değişen ihtiyaçları karşılamada sınırlıklara sahiptir. Bu sınırlıkların başında ise öğretimsel liderliğin okul toplumunun diğer öğelerini göz ardı ederek doğrudan okul müdürü ile ilişkilendirilmesi ve öğrenci gelişiminden çok öğretmen davranışları ve gelişimine yönelik olması gelmektedir. Oysa etkili okul ortamı oluşturma didaktik bir öğretme sürecinden çok akademik, sosyal, entellektüel, ve profesyonel sermaye (Sergiovanni, 1998) oluşturmakla yakından ilişkilidir. Okul örgütünde üyelerin birbirileriyle olan ilişkilerin merkezileştirilmesi, sürece öğretmenler, öğrenciler, veliler ve toplumun da dahil edilerek öğrenen okul toplumunun inşa edilmesi salt öğrenme merkezli bir liderlik anlayışından çok daha büyük bir öneme sahiptir (Male ve Palaiologou, 2012). Bu bağlamda öğretme- öğrenme sürecini temelde öğrenci merkezli ve bütünsel olarak ele alan pedagojik liderlik tarzı “eğitim ortamlarında liderlik” konseptini daha çağdaş ve ihtiyaçlara cevap verir bir şekilde karşılamaktadır. Bu çalışmada amaç pedagojik liderliğin –sıklıkla yanlış bir şekilde eş anlamlı kullanılan- öğretimsel liderlikten farkını ortaya koymaktır. Çalışmada ulusal ve uluslararası alanyazın incelenerek pedagojik liderlik kavramsallaştırılmaya çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

More Than Teaching Leadership In School: Pedagogical Leadership
2019
Yazar:  
Özet:

The fundamental question in the effectiveness and development of schools is how we can changes that will provide higher student performance, advanced social development and increased level of civilization (Sergiovanni, 1998). When we look at the scope, research on school effectiveness and hopeless results in providing the desired change have revealed the teaching leadership concept as the savior of the educational-learning process in schools and the blessing of the targeted change (MacNeill, Cavenagh and Silcox, 2003). Although the teaching leadership concept has a very common use for "school leadership", it has limits in meeting 21st century schools and changing needs. At the beginning of these limits, teaching leadership is linked directly to the school manager by ignoring the other elements of the school society and is more directed to the teachers’ behavior and development than to the student’s development. However, creating an effective school environment is closely related to creating academic, social, intellectual, and professional capital (Sergiovanni, 1998) more than a didactic teaching process. The centralization of the relationships between members in the school organization, as long as teachers, students, guardians and the community are involved, the building of a school learning community is much greater than a leadership-based understanding (Male and Palaiologou, 2012). In this context, the teaching-learning process is basically student-centered and comprehensively addressed by the pedagogical leadership style that meets the concept of "leading in educational environments" in a way that is more contemporary and responds to needs. The aim of this study is to reveal the difference between pedagogical leadership – often misused equally – and pedagogical leadership. In the study, the national and international scope was studied and the pedagogical leadership was attempted to be conceptualized.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar


Benzer Makaleler








Social Mentality and Researcher Thinkers Journal

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.471
Atıf : 354
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini