Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 32
 İndirme 4
Tabal Ülkesi’nin Politik ve İdarî Yapısı
2010
Dergi:  
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hitit İmparatorluğu’nun yıkılmasısonucu ortaya çıkan şehir devletleri içerisinde en batıda yer alanıTabal idi. Asur kaynaklarıve hiyeroglif yazıtların dağılım sahalarından hareketle, ülkenin coğrafî sınırlarının doğuda Malatya ve Gürün’den, batıda Tuz Gölü’ne; kuzeyde Kızılırmak’tan, güneyde Toroslara kadar uzandığıanlaşılmaktadır. Tabal Ülkesi’nin yayılım sahası; dağları, ovaları, akarsularıve gölleriyle coğrafî bir çeşitliliğe sahiptir. Söz konusu çeşitliliğe paralel olarak ülkede kültürel ve politik bir çeşitliliğin olduğu da anlaşılmaktadır. Birçok küçük devletten oluşan Tabal’ın, idarî sınırlarıise sıklıkla değişmiştir. Asur kaynaklarında Tabal adına ilk kez III. Salmanassar döneminde M.Ö. 858-827 rastlanmaktadır. Bu Asur kralızamanında ülkenin çok sayıda yerel krallıktan oluşmuşbir konfederasyon olduğu anlaşılıyor. Tabal’ın birleşik krallıklardan oluşan politik yapısı, III. Tiglatpileser zamanı M.Ö. 745-727 Asur kaynaklarıtarafından da doğrulanmaktadır. III. Tiglatpileser’in M.Ö. 738 yılıannallerinden öğrenildiğine göre Uassurme Wasusarmas ile birlikte, yine Tabal ile ilgili krallar olan Ushitti, Urballa, Tuhamme ve Urimme Asur’un yönetimi altında olup, vergi vermektedir. Aynızamanda bu krallar, Topada’da yazıtlarıele geçmişTabal’ın “Büyük Kralı” Wasusarmas’a bağlılıklarınıbildirmişlerdir. Öte yandan II. Sargon M.Ö. 722-705 ’un M.Ö. 710-709’da Kilikya valisine yazmışolduğu mektupta geçen Muşki’li Mita ilgili bilgiler, dolaylıolarak Tabal Bölgesi olaylarına da ışık tutmaktadır. Mektupta o zamana kadar düşmanca bir tavır sergileyen Mita’nın Asur’a yakınlaşmak amacıyla adımlar attığıbildirilir. Mektubun Tabal ile ilgili bölümünden ülkenin bir konfederasyon olduğu ve krallar arasında hiyerarşik bir politik teşkilatlanmanın olduğu açıkça anlaşılmaktadır. Ayrıca Tabal sınırlarıiçerisinde bulunan hiyeroglif yazıtlar da bölgede bağımlıkralların varlığınıdoğrulamaktadırlar. Söz konusu yazıtlarda Tabal yerel krallarından bazıları, daha güçlü olan yerli bir krala bağlıolarak hareket ettiklerini anlatıyorlar. İşte bu makalenin amacı, Asur kaynaklarıve hiyeroglif yazıtlar ışığında Tabal Ülkesi’nin politik yapısıve yerel güçlerin rolünü gözler önüne sermektir. Bu şekliyle çalışma, Tabal’ın M.Ö. IX. Yüzyıl sonlarından M.Ö. VII. Yüzyıl ortalarına kadar olan tarihi konusunda genel bir değerlendirmeyi de içermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.308
Atıf : 12.623
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi