Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 78
 Görüntüleme 147
 İndirme 37
Covid-19 Pandemisine Bağlı Yaşanan Kaygı Düzeylerinin Değerlendirilmesi: Türkiye Örneği
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı tüm dünyada etkisini gösteren Covid-19 pandemisi nedeniyle Türkiye’de ikamet eden bireylerin yaşadıkları kaygı düzeylerini belirlemek ve çeşitli değişkenler açısından kaygıyı değerlendirmektir. Araştırmanın örneklemini 422 birey oluşturmaktır. 01.04.2020- 10.05.2020 tarihleri arasında tarama araştırma türü ile gerçekleştirilen bu araştırmada veriler demografik bilgi formu ve Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri ile toplanmıştır. İstatistiksel işlemlerde aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, tek yönlü varyans analizi ve korelasyon analizi gibi farklı çıkarımsal analizler yapılmıştır (p<0.05). Sonuç olarak Covid-19 pandemi sürecinde Türkiye’de yaşayan bireylerin durumluk kaygı puan ortalaması 51,93±7.45, sürekli kaygı puan ortalamalasının ise 43,05±7,34 olduğu görülmüştür. Kadınların durumluk-sürekli kaygı düzeyleri erkeklere oranla daha yüksek olup, cinsiyetler arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır. Bekarların evli olanlara göre daha yüksek kaygı düzeyine sahip olduğu ve gruplar arasındaki farkın sürekli kaygı açısından anlamlı olduğu belirlenmiştir. İşe devam etmeyenlerin, işe devam edenlere ve evden çalışanlara göre kaygı düzeylerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiş olup, sürekli kaygı düzeyi açısından gruplar arasındaki fark anlamlıdır. Sürekli kaygı puan ortalamalarındaki farklılığın, işe devam etmeyenler ile işe devam edenler ve işe devam etmeyenler ile evden çalışanlar arasında olduğu bulunmuştur. Covid-19 enfeksiyonu teşhisi konulan yakınlarının varlığına göre durumluk ve sürekli kaygı düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamamıştır. Ayrıca durumluk kaygı puan ortalamaları ile sürekli kaygı puan ortalamaları arasında anlamlı ve pozitif yönde bir ilişki bulunmuştur. Bu bakımdan daha ciddi ruhsal sorunlara yol açabilen kaygı ruhsal iyilik halinin sağlanması için gözardı edilmemesi gereken bir etmendir.

Anahtar Kelimeler:

Covid-19 Pandemic Related Anxiety Levels Assessment: An Example Of Turkey
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to determine the levels of anxiety that individuals living in Turkey experience due to the Covid-19 pandemic, which has an impact on the whole world, and to evaluate the anxiety in terms of various variables. The study was conducted by 422 individuals. From 01.04.2020 to 10.05.2020 the data collected with the demographic information form and the State-Continuous Worry Reserve. In statistical processes, various extractive analyses have been performed, such as arithmetic average, standard deviation, t test, one-way variance analysis and correlation analysis (p<0.05). As a result, the situation anxiety score of individuals living in Turkey during the Covid-19 pandemic process is 51.93±7. The 45 constant anxiety score was 43,05 ± 7,34. The status-continuous anxiety levels in women are higher than in men, and the difference between gender is statistically significant. It has been determined that single people have a higher level of anxiety than those married, and the difference between groups is significant in terms of constant anxiety. It has been found that those who do not continue to work, who continue to work and who work from home have a higher level of anxiety, and the difference between groups is significant in terms of the constant level of anxiety. It has been found that the difference in the average score of constant anxiety is between those who do not work and those who do not work and those who do not work and those who do not work and those who do not work from home. According to the presence of the relatives who were diagnosed with Covid-19 infection, there was no significant difference between the groups in terms of condition and constant level of anxiety. There has also been a meaningful and positive relationship between the average of the situation anxiety points and the constant anxiety points. In this regard, an anxiety that can lead to more serious mental problems is a factor that should not be neglected in order to ensure a state of mental well-being.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.916
Atıf : 45.085
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini