Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 7
PSÖDOEKSFOLİASYON SENDROM/GLOKOM HASTALIĞININ CLUSTERİN rs11136000 GEN POLİMORFİZMİYLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI
2017
Dergi:  
Bozok Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Psödoeksfoliasyon (PEX), tanısı klinik olarak konan, lens ön kapsülü ve/veya pupil kenarında gri beyaz fibrogranüler psödoeksfoliasyon materyali adı verilen maddenin ön segment muayenesinde görülmesi ile karekterize bir hastalıktır. Glokom genellikle göz içi basıncının artışı ile seyreden, optik sinir başında çanaklaşma; retina ganglion hücre dejenerasyonu ve görme alanı kaybı oluşturan, kronik optik nöropatidir. Bu çalışmada biz Türk populasyonunda CLU geninde yer alan bu tek nükleotid polimorfizminin (SNP) PEX ile ilişkili olup olmadığını araştırmayı amaçladık. Metod: Vaka grubunda birbirleri ile akrabalık ilişkisi bulunmayan 100 PEXG hastası yer aldı. Kontrol grubunda ise akrabalık ilişkisi bulunmayan 100 sağlıklı gönüllü yer aldı. CLU geninde yer alan SNP’nin (rs11136000) genotiplendirmesi polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ve restriksiyon fragment uzunluk polimorfizmi (RFLP) yöntemi kullanılarak yapıldı. Bulgular: CLU geninde yer alan bir dizi varyantının (rs11136000) farklı populasyonlarda PEX ile ilişkisi saptanmıştır. Hasta grubunda C allel sıklığının fazla olduğu görüldü. Kontrol grubunda ise T allel sıklığı fazla idi. Buna göre, hastalığın görülme olasılığı C alleli olan kişilerde daha fazla iken, T alleli bulunan kişilerde daha azdır. Sonuç: Değerlendirmeler sonucunda, CLU geni rs11136000 T>C polimorfizmi ile PEX hastalığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmemiştir. Anahtar Sözcükler: Psödoeksfoliasyon Sendromu, CLU Geni, rs11136000, Polimorfizm

Anahtar Kelimeler:

The study of the association of the disease with the clusterin rs11136000 gene polymorphism
2017
Yazar:  
Özet:

Purpose: Psödoxfoliation (PEX) is a clinically diagnosed, lens front capsule and/or pupil edge gray-white fibrogranular psödoxfoliation material in the front segment examination of the substance. Glocoma is a chronic optical neuropathy, which is often seen with an increase in eye pressure, which causes optical nerve degeneration; retina ganglion cell degeneration and vision area loss. In this study we aimed to investigate whether this single nucleotid polymorphism (SNP) found in the CLU gene in the Turkish population is associated with PEX. Method: In the case group included 100 PEXG patients who had no relative relationship with each other. In the control group, there were 100 healthy volunteers who had no relative relationship. The genotyping of the SNP (rs11136000) in the CLU gene was made using the method of polymerase chain reaction (PZR) and restriction fragment length polymorphism (RFLP). Results: A series of variants (rs11136000) in the CLU gene have been identified in relation to PEX in different populations. In the patient group C, the frequency of allel was higher. In the control group, the T-allel frequency was too high. Accordingly, the likelihood of developing the disease is higher in people with C alley, while in people with T alley is less. Result: The results of the evaluations have found that there is no statistically meaningful relationship between CLU gen rs11136000 T>C polymorphism and PEX disease. Keywords: Psychoexfoliation Syndrome, CLU Geni, rs11136000, Polymorphism

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Bozok Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 682
Atıf : 348
Bozok Tıp Dergisi