Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 161
 İndirme 69
Sosyal Medya Bağımlılığı ve Nomofobi’nin Akademik Ertelemeye Etkisi
2019
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın genel amacı, sosyal medya bağımlılığı ve nomofobinin akademik erteleme davranışı üzerinde etkili olup olmadığını, etkisi varsa ne düzeyde etkiler ortaya çıktığını belirlemektir. Alan yazınında yapılan araştırmalara bağlı olarak çalışmanın kavramsal yapısı oluşturulmuştur. Uygulama kısmında ise örneklem grubu üzerinde uygulanmış olan anket çalışmaları ile elde edilen verilerin analizi gerçekleştirilmiştir, sonuç ve bulguları tartışılmıştır. Araştırmanın genel evrenini, Kahramanmaraş’ta bir kamu üniversitesinde öğrenimine devam eden 39.000 öğrenci oluşturmuş, tesadüfi örneklem seçimi yöntemi ile seçilen 457 kişinin doldurduğu anket formu analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; cep telefonu aboneliği % 22,5 artarken, İnternet aboneliği % 1171 artmış, masaüstü bilgisayar gibi sabit teknolojik cihazlar yerine taşınabilir mobil aletlerin kullanılmaya başlamıştır. İnternetin kişisel kullanım amaçlarının % 94,6 mesajlaşma, % 85,0 internet üzerinden görüşme ve 77,7 sosyal medya kullanımı olduğu görülmüştür. Sosyal paylaşım sitelerin kullanımı; %24,2 WhatsApp, % 23,3 Youtube ve % 19,0 Instagram, sosyal medya kullanım sıklığı açısından; %90,6 oranında “her gün 1 defa ve daha fazla”, kullanım süreleri açısından ise en fazla değerin %46,2 oranında “beş yıldan fazla” olduğu görülmüştür. İnternete erişim imkanı açısından; %51 “mobil telefon”, %46,0 “ev-yurt veya okulda” cevapları verilmiş olup, internete giriş sıklığı konusunda ise %67,2’si bir-beş saat aralığında, %20,4’ü altı saat ve üzerinde cevabını vermişlerdir. Analizi sonuçlarına göre; nomofobi alt boyutlarından bilgiye ulaşamama, cihazdan yoksunluk ve çevirim içi olmama ile akademik erteleme arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuşken, iletişimi kaybetme ile akademik erteleme arasında ise istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Sosyal medya bağımlılığı alt boyutlarından sanal tolerans ve sanal iletişim ile akademik erteleme arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuş, sanal tolerans diğer alt boyutlara göre daha güçlü çıkmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Null
2019
Yazar:  
0
2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 21
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini