Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 40
 İndirme 8
Bitlis Etnografya Müzesi'nde Bulunan Osmanlı Dönemine Ait Bakır Mutfak Kaplarından Örnekler
2018
Dergi:  
History Studies
Yazar:  
Özet:

Geleneksel Türk el sanatlarımızdan biri olan maden sanatı, Anadolu insanının üstün beceri ve zevkini binlerce yıldır yansıtmaya devam etmektedir. Osmanlı döneminde maden sanatı diğer sanat dallarıyla beraber zirveye çıkmış önemli bir sanat dalıdır. Osmanlı maden sanatında şüphesiz ki kolay bulunması ve işlenmesi gibi nedenlerden dolayı ham madde olarak en çok bakır kullanılmıştır. Bakır, Osmanlı sanatçılarının elinde gündelik bir yaşam nesnesi olarak başladığı yolculuğu bir sanat eseri olarak tamamlamıştır. Günümüzde daha çok müzelerde ve özel koleksiyonlarda karşılaştığımız Osmanlı bakır mutfak kapları bu çalışmanın ana konusunu oluşturmaktadır. Bu bağlamda Bitlis Etnografya Müzesi’nde bulunan bakır mutfak kaplarının tanıtılarak, yapım özelliklerinin ortaya konulması bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, Bitlis Etnografya Müzesi'nde bulunan Osmanlı Dönemine ait 15 adet bakır mutfak kabı incelenmiş ve katalog şeklinde tanıtılmıştır. Çalışma sonucunda incelenen eserlerin tamamının yapımında dövme tekniği, süslemelerinde ise kazıma tekniği ile bitkisel motiflerin uygulandığı görülmüştür. Çalışmada yer alan eserlerin diğer Osmanlı dönemi örnekleri ile karşılaştırmaları neticesinde Osmanlının son dönemlerine (18-19. Yüzyıl) tarihlendirilmeleri mümkündür. Yine çalışma kapsamında yer alan eserlerin yapım ve süsleme teknikleri açısından Osmanlı son dönem maden sanatı ile paralel özellik gösterdikleri görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






History Studies

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.214
Atıf : 388
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini