Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 32
 İndirme 3
TÜRKÇE ÖĞRETMENLERİNİN DOĞU ANADOLU BÖLGESİNDE YAŞADIKLARI SORUNLAR ÜZERİNE FENOMENOLOJİK BİR ÇALIŞMA
2021
Dergi:  
International Journal of Language Academy
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı Doğu Anadolu Bölgesinde görev yapan Türkçe öğretmenlerinin karşılaştıkları sorunları Türkçe eğitimi çerçevesinde incelemektir. Belirtilen amaç doğrultusunda nitel yöntemlerden fenomenolojik araştırma deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını Doğu Anadolu Bölgesinin farklı bölümlerinde görev yapan 17 Türkçe öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmaya katılım gösteren öğretmenlerin özellikleri %35,3 erkek, %64,7 kadın; %41,2 köyde, %58,8’i ilçede görev yapan; 1-5 yıl arası kıdeme sahip 52,9, 6-10 yıl arası kıdeme sahip 23,5, 11-15 yıl arası kıdeme sahip 17,6 ve 16-20 yıl arası kıdeme sahip %5,9 olarak belirlenmiştir. Katılımcıların görüşlerini tespit etmek için uzman görüşleri doğrultusunda şekillendirilmiş altı sorudan oluşan yarı-yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Elde edilen bulgular içerik analizine tabi tutularak irdelenmiş ve kategoriler halinde sunulmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular neticesinde; Doğu Anadolu Bölgesinde görev yapan Türkçe öğretmenlerinin bu mesleği seçme sürecinde; Türk diline ilgi duymaları ve Türkçe öğretmenlerini rol model almaları gibi faktörlerin etkili olduğu söylenebilir. Bölge bağlamındaki deneyimler açısından ise; yöresel ağız kullanımı ve Türkçeye gereken önemin verilmemesi katılımcıların başlıca katılımcı izlenimleri arasında yer almaktadır. Ayrıca çalışma kapsamında; Türkçe öğretmenlerinin derslerinde yöntem bağlamında sunuş yolu stratejisini, soru-cevap, altı şapkalı düşünme ve gösteri yöntem-tekniklerini kullandıkları belirlenmiştir. Katılımcıların karşılaştıkları sorunlara yönelik çözüm önerileri ve mesleki gelişim çalışmaları da tablolar halinde sunulmuştur. Çalışmaya katılım gösteren Türkçe öğretmenlerinin görüşleri çerçevesinde, Doğu Anadolu Bölgesinde görev yapmanın avantajlarından çok dezavantajlarını belirttikleri görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

null
2021
Yazar:  
0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




International Journal of Language Academy

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.247
Atıf : 1.597
International Journal of Language Academy