Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 26
 İndirme 1
Kültürel Öğeler İçeren Reklamların Beğenisi Demografik Özelliklere Göre Farklılaşır Mı
2021
Dergi:  
İşletme Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç –  Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de doğup büyümüş aynı kültürü paylaşan, katılımcıların demografik özelliklerine göre, kültürel öğeler içeren video reklamlara karşı beğeni (pozitif motivasyon-hoşlanma) duygusunun farklılaşmasını incelemektir. Yöntem –  Araştırmanın deney aşaması uygun örnekleme ile seçilmiş 77 (29K+48E) katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Deneyde veri toplama aracı olarak reklam uyaranlarına karşı katılımcıların EEG(elektroensefalografi) ile beyin sinyalleri toplanmış ve frontal alfa(8-13 Hz) asimetri yöntemi kullanılarak katılımcıların beğeni seviyeleri ölçümlenmiştir. Katılımcıların demografik bilgileri ve ölçek doğrultusunda beyan ettikleri beğeni puanları form ile toplanmıştır. Verilerden SPSS programı aracılığıyla ilişkisiz T-testi, Kruskal Wallis H-testi ve Pearson Korelasyon analizleri yapılarak bulgular elde edilmiştir. Bulgular –  Çalışmada kültürel öğeler içeren video reklamlarının, aynı kültürde büyümüş bireylerde olumlu izlenim bıraktığını görülmüştür. Kadınların erkeklere göre beğeni düzeylerinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Anaerkil olarak yetişen bireylerin, ataerkil yetişenlere göre beğeni seviyeleri anlamlı şekilde farklılaşmaktadır. Eğitim düzeyinin, medeni halin ve çocukluğun geçtiği yerin ise beğeni seviyesinde anlamlı farklılaşmadığı görülmüştür. Bulgulardan faydalanarak, kadın ve anaerkil ortamda yetişen bireylerin kültürel öğelere karşı beğeni puanını arttırdığı görülmüştür. Diğer bulgu ise EEG beğeni puanı ile beyan beğeni puanı arasında anlamlı bir ilişkinin bulunmamasıdır. Tartışma –  Gerçekleştirilen araştırmada kültür öğelerinin reklamlarda kullanılmasının beğeni duygusu yarattığı görülmüştür. Ayrıca kadınlarda veya anaerkil ortamda yetişen bireyler üzerinde daha etkin bir duygulanım oluşturduğu görülmüştür. Bu çalışma, reklam tasarımcıları ve pazarlamacılar için reklamlarda kullanılacak kültürel öğelerin hedef tüketici grubuna göre vurgulanması gerektiğini göstermiştir. Diğer sonuç ise kişilerin beğeni durumları hakkındaki beyanlarının gerçeği yansıtmadığının görülmüş olmasıdır. Bu durum nöropazarlama araçlarının bireyin tercih ve kararlarını objektif olarak ortaya koymadığı durumlarda etkin bir pazarlama araştırma aracı olduğunu göstermektedir.

Anahtar Kelimeler:

Does The Preference Of Advertisements Containing Cultural Items Differ According To The Demographic Characteristics
2021
Yazar:  
Özet:

The aim of this study is to study the differentiation of the feeling of pleasure (positive motivation-rejoice) against video advertisements containing cultural elements, according to the demographic characteristics of the participants who share the same culture born and raised in Turkey. Method - The experimental stage of the study was carried out with 77 (29K+48E) participants selected with appropriate sampling. In the experiment, the participants’ brain signals were collected with EEG (electrone-encephalography) against advertising stimuli as a data collection tool and the participants’ likes levels were measured using the frontal alpha(8-13 Hz) asymmetry method. Participants have received the demographic information and the scale of their preference points. The data was obtained through the SPSS program through the unrelated T-test, the Kruskal Wallis H-test and the Pearson Correlation analysis. The study found that video ads containing cultural elements left a positive impression on individuals who grew up in the same culture. Women have a higher level of likeness than men. The level of pleasure of an individual who grows an anaerctic, varies significantly from the level of pleasure of an individual who grows an anaerctic. The level of education, the state of civilization and the place where childhood passes has not been significantly differentiated in the level of pleasure. Using the findings, it has been seen that women and individuals who grow up in an anaerical environment have increased their preference points to cultural elements. The other conclusion is that there is no meaningful relationship between the EEG likes score and the declaration likes score. Discussions - The research has shown that the use of cultural elements in advertising creates a sense of pleasure. It has also been shown to create a more effective emotion on women or individuals who grow up in an anaerical environment. This study showed that cultural elements used in advertising for advertising designers and marketers should be emphasized according to the target consumer group. The other result is that people’s statements about their favourite situations have not reflected the truth. This situation shows that neuromarketing tools are an effective marketing research tool in cases where the individual’s preferences and decisions are not objectively revealed.

Anahtar Kelimeler:

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






İşletme Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.210
Atıf : 9.586
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini