Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 4
Kabul ve Kararlilik Terapisi Temelli Psikoegitim Programinin Pandemi Surecinde Universite Ogrencilerinin Oz Sefkat Duzeyleri Uzerindeki Etkisi
2023
Dergi:  
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Covid-19 pandemisinin insanların sağlığı ve iyi oluşu üzerinde olumsuz etkileri olmuştur. Öz şefkati geliştirmenin ve öz şefkatin temel bileşenlerini içinde barındıran kabul ve kararlılık terapisi temelli müdahalelerinin ise bu gibi süreçte insanlara fayda sağladığı bilinmektedir. Bu bağlamda bu araştırmanın amacı, pandemi sürecinde kabul ve kararlılık terapisi temelli çevrimiçi psikoeğitim programının üniversite öğrencilerinin öz şefkat düzeyleri üzerindeki etkisini incelemektir. Bu doğrultuda araştırma 2x3’lük öntest- sontest- izleme ölçümlü deney-kontrol gruplu deneysel model ile yürütülmüştür. Araştırmanın veri toplama araçlarını kişisel bilgi formu ve Öz Şefkat Ölçeği (ÖŞÖ) oluşturmaktadır. Bu araştırmanın örneklemini, Covid-19 pandemisi kısıtlamaları nedeniyle 2020–2021 eğitim-öğretim yılında öğrenimlerine uzaktan eğitim yoluyla devam eden ve ilan edilen programa katılmaya gönüllü olan lisans öğrencileri oluşturmaktadır. Deney ve kontrol grubu katılımcıları kabul ve kararlılık terapisi temelli psikoeğitim programına seçkisiz olarak atanmıştır. Deney grubu katılımcılarına Zoom uygulaması üzerinden sekiz oturumluk çevrimiçi kabul ve kararlılık terapisi temelli psikoeğitim programı uygulanırken, kontrol grubundaki katılımcılara herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Araştırmanın bulguları, kabul ve kararlılık terapisi temelli çevrimiçi psikoeğitim programına katılan deney grubu katılımcılarının öz şefkat düzeylerinin arttığını ve bu etkinin bir ay sonrasında yapılan izleme sürecinde de kalıcılığını sürdürdüğünü göstermiştir. Deneysel müdahaleye dâhil olmayan kontrol grubu katılımcılarının öz şefkat düzeylerinde ise anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Ulaşılan bu bulgular kabul ve kararlılık terapisi temelli çevrimiçi psikoeğitim programının pandemi döneminde eğitimlerine çevrimiçi olarak devam eden üniversite öğrencilerinin öz şefkat düzeylerini arttırmada etkili olduğunu göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Effect Of Acceptance and Commitment Therapy-based Psychoeducation Program On Self-compassion Levels Of University Students During The Pandemic Period
2023
Yazar:  
Özet:

Covid 19 pandemic has had negative effects on the health and well-being of people. It is known that the development of self-compassion and the interventions based on acceptance and commitment therapy, which includes the basic components of self-compassion, benefit people in such processes. In this context, the aim of this research is to examine the effect of acceptance and commitment therapy based online psychoeducation program on the self-compassion levels of university students during the pandemic process. The research was carried out with a 2x3 pretest-posttest-follow up measure, experiment-control group design. The data collection tools of the research are the personal information form and the Self-Compassion Scale (SCS). The sample of this research consists of undergraduate students who continue their education via distance education in the 2020-2021 academic year due to the restrictions of the Covid-19 pandemic and volunteer to participate in the announced program. Experimental and control group participants were randomly assigned to the acceptance and commitment therapy-based psychoeducation program. An eight-session online acceptance and commitment therapy-based psychoeducation program was applied to the experimental group participants via the Zoom application, and no intervention was made to the participants in the control group. The findings of the study showed that the self-compassion levels of the experimental group participants participating in the online psychoeducation program based on acceptance and commitment therapy increased and this effect maintained permanent during the follow up process one month later. There was no significant difference on the self-compassion levels of the control group participants who were not involved in the experimental intervention. These findings have shown that the online psychoeducation program based on acceptance and commitment therapy was effective in increasing the self-compassion levels of university students who continued their education online during the pandemic process.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.157
Atıf : 16.367
2023 Impact/Etki : 0.37
Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi