Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 197
 İndirme 13
Ortaçağ İslâm Dünyasında Sıradışı Bir Para Birimi: Bakır Dirhemler
2019
Dergi:  
Tarih Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ortaçağ İslâm dünyasında geleneksel olarak sırasıyla altın, gümüş ve bakırdan üretilen dinar, dirhem ve fels para birimi olarak kullanılmıştır. Ancak bu geleneksel kullanımdan başka, farklı coğrafya ve zamanlarda bazı bakır sikkelerin üzerine ‘bakır dirhem’ yazılarak piyasaya sürüldüğü görülmektedir. 10. yüzyıl Orta Asyasında, 12. yüzyılın ikinci ve 13. yüzyılın ilk yarısında Türk-İslâm Anadolusu ve el-Cezire bölgesinde bunun örneklerine rastlamaktayız. Bunların dışında, Memlûk kaynaklarında 15. yüzyıl Mısır topraklarında bakır sikkelerin dirhem değerinde tutulduğuna dair kayıtlar da mevcuttur. Bu süreçte, bazı hükümdarlar bir kısım bakır sikkelerini ‘bakır dirhem’, bir kısmını ‘bakır fels’ olarak dolaşıma koyarken, bazılarında ise bir para birimi belirtme ihtiyacı hissetmemişlerdir. Çok yaygın olmayan bu kullanım bazı araştırmacı ve nümismatların kafasını karıştırmış ve onları, sınırlı da olsa bunun nedenini sorgulamaya itmiştir. Ancak şunu da belirtmeliyiz ki, farklı coğrafya ve yüzyıllarda görülen bu türden sikkeler topyekün olarak ele alınmamış, bir analitik değerlendirmeye tabi tutulmamıştır. Bu makalede Ortaçağ İslâm tarihinde ‘bakır dirhem’ olarak tedavüle konan tespit edebildiğimiz tüm sikkeleri sunacak, bu sikkelerin metali, madenin yoğunluğu, ağırlığı ve modeli açısından diğerlerinden farklı olup olmadıklarına odaklanacağız. Ayrıca bu uygulamanın ne anlam ifade ettiğini, niçin buna meyledildiğini, farklı coğrafya ve yüzyıllarda görülen bu bakır sikkelerin arasında bir bağlantı olup olup olmadığını açıklamaya çalışacağız.

Anahtar Kelimeler:

The Middle Ages Of The Islamic World: The Money Of The Blind
2019
Yazar:  
Özet:

In the medieval Islamic world, it was traditionally used as the currency of dinars, dirhems, and leaves, made of gold, silver and baker, respectively. However, in addition to this traditional use, it appears that in different geographics and times some bakery cycles were marketed by writing 'sugar dirhem'. In the 10th century Central Asia, in the 12th century second and in the first half of the 13th century, we find examples of this in the Turkish-Islamic Anadolu and the Al-Cezar region. In addition, there are also records in the Memlûk sources that the 15th-century Egyptian territory of bakery cycles was kept in dirhams. During this process, some rulers put some of their bakery cakes in the circle as a "bent dirheme", some as a "bent fold", while some did not feel the need to specify a currency. This unusual use has confused the minds of some researchers and nazismates and pushed them to question the reason, though limited. But we must also note that these types of cycles seen in different geographics and centuries have not been treated as a subject, not subject to an analytical assessment. In this article, we will present all the cycles we can identify being treated as "bone dirhem" in the medieval Islamic history, and we will focus on whether these cycles are different from others in terms of metal, mining intensity, weight and model. We will also try to explain what this application means, why it is used for it, whether there is a connection between these bakery cycles seen in different geographics and centuries.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Tarih Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.270
Atıf : 3.170
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini