Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 41
 İndirme 11
Doğu Karadeniz Camilerindeki Tasavvufi Tasvirler
2021
Dergi:  
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi
Yazar:  
Özet:

Hunlardan başlayarak 8. yüzyılda İslâmiyet’e kadar uzanan ve ardından 11. yüzyılda Selçuklular eliyle Anadolu’ya ulaşan duvar resimleri, Türk-İslâm sanatının önemli unsurları arasında yer alır. Daha çok iç mekân süslemeleri olarak karşımıza çıkan bu resimler, Osmanlı devrindeki Batılılaşma hareketi ile en hareketli günlerine kavuşarak önce başkent İstanbul’da karşılık bulmuş ve 19. yüzyılda Ayanlar eliyle Anadolu’ya taşınmıştır. Yüzyılın sonlarında ise taşradaki kırsal köy camilerine kadar gidebilmiştir. İşte burada tarikatların da devreye girdiği görülür. Böylelikle, başta İstanbul ve diğer önemli Osmanlı kentlerindeki dini ve sivil mimariye işlenen doğa ve manzara içerikli tasvirler ile birlikte tasavvufi sembollerin de yer aldığı süsleme anlayışı çeşitlenerek zenginleşmiştir. Artık, cami duvarlarına tarikat dervişlerine ait tâc gibi aksesuarlar ile zülfikar, teber, nefir ve keşkül gibi derviş çeyizlerine ait eşyaların da tasviri yapılmaya başlanır. Bunların yanı sıra mizan terazisi, livâü’l-hamd (Peygamber sancağı), sancak, tespih, Ashâb-ı Kehf gemisi gibi tasavvufi olduğu düşünülen diğer sembolik kavramlar da resmedilmiştir. Böylelikle duvar resimleri; bâni-usta-cemaat üçlüsünün tasavvufi görüşlerini yansıtan, mensup oldukları tarikatların mesajlarını aktaran sanatsal bir araca dönüşmüştür. Bu yazıda, Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki köylerde inşâ edilen camilerin harim mekânı duvarlarındaki tarikatların tasavvufi dünyalarında önemli yer edinmiş nesnelerin tasvirleri anlatılmış ve Anadolu başta olmak üzere diğer İslâm coğrafyalarındaki benzer örnekleriyle bir değerlendirme yapılmıştır.   Anahtar Kelimeler: Tasavvuf, Bektaşi, Zülfikar, Teber, Nefir.

Anahtar Kelimeler:

Painting in the Eastern Black Sea
2021
Yazar:  
Özet:

The wall paintings, which extended from Hun to Islam in the 8th century and then in the 11th century reached Anadolu by the hands of the Selchucks, are among the important elements of Turkish-Islamic art. These pictures, which appear to us as more interior decorations, reached their most vibrant days with the Westernization movement in the Ottoman era in the capital Istanbul, and in the 19th century, the Ayans moved to Anadolu with their hands. At the end of the century, it was able to go to the village mosques in the Taurad. It is here that the arms are also in operation. Thus, the decoration concept in which Tasavvufi symbols are included, along with the nature and landscape contents of the paintings processed in the religious and civil architecture of Istanbul and other important Ottoman cities, has become diverse and enriched. Now, the walls of the mosque begin to be painted with accessories such as the tarikat dervises and the items of the dervises such as zülfikar, teber, nefir and discovery. In addition to these are also painted other symbolic concepts that are considered to be tasavvufi, such as Mizan terazisi, livâu'l-hamd (Prophet's sanctuary), sancak, tespih, Ashâb-i Kehf ship. Thus the wall paintings have become an artistic instrument that reflects the tasavvufi views of the triangle of the bâni-usta-community, and transmits the messages of the taricates to which they belong. In this article, the paintings of objects that have taken an important place in the tasavvufi worlds of the taricates in the walls of the mosques built in the villages in the Eastern Black Sea Region have been described and an evaluation has been made with similar examples in other Islamic geographics, mainly in Anadolu.   Keywords: Tassavuf, Bektaşi, Zülfikar, Teber, Nefir.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 612
Atıf : 920
Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi