Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 3
 İndirme 3
Dokuzuncu ve Onuncu Sınıf Kimya Ders Kitaplarında Yer Alan Analojilerin İncelenmesi
2022
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada ortaöğretim kimya ders kitaplarındaki analojilerin miktarı ve sınıflandırılmasına odaklanıldı. Bir durum çalışması olan bu araştırmada 2019 yılında ortaöğretimde okutulan ortaöğretim dokuz ve onuncu sınıflarda kullanılmakta olan ve araştırma kapsamına dâhil edilen kimya ders kitaplarında yer alan analojilerin içerik analizi ile analiz edilmesi amaçlandı. Bu amaç doğrultusunda altı ortaöğretim kimya ders kitabı analiz edildi. Bu araştırmada incelenen altı ortaöğretim kimya ders kitabında çoğunluğu dokuzuncu sınıf kitaplarında olmak üzere toplam on dört analoji tespit edildi. Bu araştırma kapsamında incelen ortaöğretim kimya ders kitaplarında yer alan analojilerden “Temsil şekli kriterine” göre dokuzunun sözel, dördünün sözel/görsel özellikte olduğu tespit edildi. “Soyutlama” kriterine göre analojilerin tamamının somut-soyut özellikte olduğu; “Eşleştirme derecesi” kriterine göre sekizinin zenginleştirilmiş özellikte olduğu; “Yapaylık” kriterine göre analojilerin tamamına yakının günlük içerik özelliği taşıdığı; “Analoji teriminin kullanımı” kriterine göre on dört analojinin hiçbirinde analoji teriminin kullanılmadığı; “Sınırlılıkların tanımlanması” kriterine göre analojilerin hiçbirinde sınırlılıkların tanımlanmadığı; “Sistematiklik” kriterine göre analojilerden onunun yüksek sistematik özellikte olduğu tespit edildi. “Hedef ve analojinin alanlarına göre” kriteriyle ilgili olarak tüm analojilerin, hedef ve analoğun farklı alanlardan seçildiği analoji özelliği gösterdiği tespit edildi. Elde edilen bulgular ilgili çalışmalarla karşılaştırılarak, detaylı olarak tartışıldı ve kimya öğretiminde analojilerin kullanımına yönelik bazı çıkarımlarda bulunuldu. Kitap yazarlarına ve kimya öğretmenlerine yönelik önerilerde bulunuldu.

Anahtar Kelimeler:

Null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 1.089
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini