Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 46
 İndirme 5
TÜRKİYEDE HELİKOPTER EBEVEYNLİK EĞİLİMİ VE HELİKOPTER EBEVEYNLERİN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ
2020
Dergi:  
Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çocuklarını yetiştirmede tutarsız bir otoriterlik ve aşırı korumacılık karışımıyla bilinen helikopter ebeveynlik tarzı çocuğun yaşından bağımsız olarak onları kontrol etme ihtiyacı, onlara özerklik vermeme veya sınırlandırma, çocuklarını gerçekten sevmedikleri etkinlikleri yapmaya zorlama, farklı konularda ders aldırma veya başkalarıyla sosyalleşmesinden mahrum etme, akademik sonuçları her şeyden önemli ve öncelikli tutma, çocuklarının yaptıkları her şeyde haklı olduklarını düşünme eğilimi, okul öncesinden üniversiteye kadar her kademede öğretmen ve okul kurullarından sürekli olarak şikayette bulunma davranışlarıyla karakterize bir çocuk yetiştirme yaklaşımıdır. Yapılan araştırmanın amacı Türkiye’de helikopter ebeveynliğin yaygınlığını hem anne hem baba boyutunda ortaya koymaktır. Bu gelen amaç çerçevesinde anne babaların hangi konularda helikopter ebeveyn tutumlarının daha baskın olduğunun yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, yerleşim yerinin özelliği gibi demografik değişkenlere göre tespit edilmesi hedeflenmiştir.  Araştırmada betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla Yaşları 11 ile 22 arasında değişen ve ortaokul ile lisans üstü eğitim seviyelerinde öğrenim gören 1600 kişiye Algılanan Helikopter Ebeveyn ölçeği uygulanmıştır. Ebeveynlerinin tutumunu helikopter olarak algılayan 666 katılımcının verileri üzerinde de tanımlayıcı istatistik değerleri, varyans analizi, t testi ve Scheffe test yöntemleri ile analizler yapılmıştır. Araştırmanın sonunda, Türkiye’de annelerin üçte birinin, babaların ise yedide birinin helikopter ebeveyn tutuma sahip olduğu, annelerin babalara kıyasla daha fazla helikopter tutum sergiledikleri gözlenmiştir. Ortaokulda öğrenci olan katılımcıların algıladıkları helikopter ebeveyn tutumları, diğer eğitim kademelerindeki katılımcılardan yüksek bulunmuştur. Tek çocuklu, büyük şehirlerde yaşayan ebeveynlerde helikopter tutum daha fazla gözlenirken helikopter ebeveyn tutumunun çocukların cinsiyetinden etkilenmediğini de saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Helicopter Parental Education and Helicopter Parental Demographic Characteristics in Turkey
2020
Yazar:  
Özet:

The helicopter parental style, known for the mix of uncoherent authority and excessive protection in the education of their children; the need of the child to control them regardless of age, not to give them autonomy or limitation, forcing their children to do activities they really don’t like, refrain from teaching in different subjects or socializing with others, keeping academic outcomes most important and priority, the tendency to think their children are right in everything they do, the attitude of the child’s education is characterized by the behavior of continuous complaint from teachers and school councils at every stage from school to university. The aim of the research is to reveal the prevalence of helicopter parenting in Turkey in both mother and father size. In the framework of this objective, it is aimed to identify the parents’ attitudes in which matters the helicopter parents are more dominant according to demographic variables such as age, gender, level of education, the characteristics of the place of residence.  In the study, a visual scan method was used. For this purpose, the Helikopter Parents scale was applied to 1,600 people who are between the ages of 11 and 22 and who are studying at high school and higher education levels. The data of the 666 participants who perceived the attitude of their parents as a helicopter was also analyzed with identifying statistical values, variance analysis, t test and Scheffe test methods. At the end of the study, one-third of the mothers in Turkey and one-third of the fathers have a helicopter parent attitude, and the mothers have more helicopter attitude than their fathers. The attitudes of the helicopter parents perceived by the participants who were high school students were higher than the participants in other stages of education. One-child parents living in large cities have more observed helicopter attitude while helicopter parents attitude has not been affected by the gender of children.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sağlık Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 545
Atıf : 7.802
Sosyal Politika Çalışmaları Dergisi