Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
 İndirme 3
OSMANLILAR ZAMANINDA KERKÜK (Siyasi ve İdarî Konum)
2022
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İlk defa Türklerin Irak topraklarına (Basra ve çevresi) gelmeleri Emevi Halifesi Muaviye zamanında olmuştur. Türklerin, Musul ve Kerkük bölgelerine yerleşmeleri ise Abbasi halifelerinden Memun ve Mutasım dönemlerindedir. Büyük Selçuklu hükümdarı Tuğrul Bey’in Bağdat’a girmesi (1055) ile bu bölgelere yerleşmeler daha da hız kazanmıştır. Bu tarihlerden 1517 tarihine kadar beş asra yakın Musul, Kerkük ve bunlara yakın bölgeler Türk devletleri veya Türk beylikleri tarafından idare edilmiştir. Yavuz Sultan Selim’in 1517 tarihinde yaptığı Mısır seferi ile Musul ve Kerkük şehirlerinin idaresi Osmanlı Devleti eline geçmiştir. Irak’ın orta kesimlerinde yer alan bu şehirler, siyasi, askeri, idari ve ticari önemli yerleşim yerleridir. Bu bakımdan bu bölge dahil bütün Irak topraklarına Osmanlı Devleti ve Safeviler hakim olmak istediklerinden, devamlı mücadele alanı olmuştur. Osmanlı hükümdarlarından, Kanuni Sultan Süleyman’ın Irakeyn Seferi ve Dördüncü Murat’ın Bağdat seferleri tarihimizin önemli olaylarındandır. 1746 tarihinde İran ile yapılan anlaşma ile iki taraf arasındaki siyasi çekişmeler son buldu.1746-1918 tarihleri arası Kerkük, Musul şehirleri el değiştirmeden Osmanlı idaresi altında kalmıştır. Kanuni Sultan Süleyman idari olarak Irak topraklarını eyalet yaptı. Sonraki dönemlerinde Kerkük çoğunlukla sancak idari birimi olarak kalmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The time of the Ottomans (political and administrative position)
2022
Yazar:  
Özet:

The first time the Turks arrived in Iraq (Basra and its surroundings) was at the time of the Emevi Halifesi Muaviye. The settlements of the Turks in the Mosul and Kirkuk regions are in the Memun and Mutasim periods of Abbasi Khalifa. With the entrance of the Great Selchuklu ruler Mr. Turrul to Baghdad (1055) settlements in these areas gained even faster. Five centuries from these dates until 1517 Mosul, Kirkuk and the nearby regions were managed by the Turkish states or Turkish governments. With Yavuz Sultan Selim's Egyptian trip in 1517, the administration of the cities of Mosul and Kirkuk passed into the hands of the Ottoman State. These cities, located in the middle parts of Iraq, are important political, military, administrative and commercial settlements. From this point of view, the Ottoman State and Safevis wanted to dominate all the territories of Iraq, including this region, has been a continuous fighting area. From the Ottoman rulers, the Lawful Sultan Suleiman's Iraqi Journey and the Fourth Murat's Baghdad Journey are important events in our history. The political disputes between the two sides ended with the agreement with Iran in 1746, and between 1746 and 1918, Kirkuk remained under the Ottoman administration of the cities of Mosul. The lawful Sultan Suleiman made the territory of Iraq state as administrative. In the subsequent period, Kirkuk remained mostly as a sanctuary administrative unit.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler






Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.775
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi