Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 153
 İndirme 36
 Sesli Dinleme 2
Din Felsefesi Açısından Spinoza’nın Tanrı Tasavvuru
2021
Dergi:  
Beytulhikme An International Journal of Philosophy
Yazar:  
Özet:

Son dönemde hakkında yapılan çalışmalarla fikirlerinin yeniden hayat bulduğu ve parladığı Spinoza, felsefe tarihinde düşünceleri nedeniyle tartışılan ve tam olarak anlaşılamayan bir filozof olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun sebebi ise hakkında yapılan tek boyutlu incelemedir. Bundan kastedilen Spinoza’nın yalnızca bir cümlesinden hareketle, o düşüncenin altında yatan fikir zemini dikkate alınmadan, Onun hakkında, Ona ait olmayan sözlerin, Ona atfedilmesidir. Dolayısıyla bu hatanın fark edilmesi ve Spinoza’nın doğru okunması felsefe tarihi içinde önem arz etmektedir. Çünkü felsefe tarihi birbirine kenetlenmiş halkalar gibidir. Bu halkalardan bir tanesinin kopuşu tüm felsefe tarihinin kesintiye uğraması anlamına gelmektedir. Dolayısıyla Spinoza’yı bir nebze de olsa anlayabilmek ve onun görüşlerini aydınlatabilmek için bütüncül bir bakış ile onun tartışılan görüşlerini kendi eserlerinden yola çıkarak anlatmak gerekmektedir. Nitekim Spinoza’nın kendi düşüncelerini açıkça ortaya koyduğu ve bunu kendine has bir yöntemle kaleme aldığı Etika eseri, şüphesiz ki felsefe tarihinin devamlılığını anlamak açısından önemli bir yere sahiptir. Eserin bilinen adının Etika olmasının yanı sıra “Geometrik Düzene Göre Kanıtlanmış ve Beş Bölüme Ayrılmış Etika” şeklinde kaleme alınmış olması, eser yazılırken kullanılan metot hakkında okuyucuya çeşitli ipuçları vermektedir. Bu sebeple, bu çalışmada öncelikle Etika’dan yola çıkarak Spinoza’nın Mektuplar, Kısa İnceleme ve Teolojik-Politik İnceleme adlı eserleri bütüncül bir bakış açısıyla ele alınacak ve konuyla ilgili eserlerinden hareketle çeşitli kanıtlar sunulacaktır. Tüm bu hususlar göz önünde tutularak bu makalenin ilk bölümünde Spinoza’nın Tanrı tasavvurunun anlaşılması için öncelikle varlık tasnifi ele alınmış olup bu bağlam doğrultusunda cevher, Tanrı, tavır ve sıfat kavramlarının Spinoza felsefesindeki yeri incelenmektedir. İkinci bölümde bu kavramların Tanrı anlayışıyla ilgili bağlantısı ortaya konulmakta ve son bölümde ise panteizm ve panenteizm bağlamında Spinoza’nın Tanrı Tasavvuru ele alınmış ve bu iki görüş üzerinden din felsefesi açısından Spinoza’nın Tanrı tasavvuru tartışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The God of Spinoza in Religious Philosophy
2021
Yazar:  
Özet:

Spinoza, whose ideas were re-lived and brilliant with his recent studies, appears to us as a philosopher who is discussed and uncomprehensible because of his thoughts in the history of philosophy. This is due to the only dimension of the study. The meaning of this is, by moving from Spinoza’s only one phrase, without taking into account the underlying basis of the thought, that the words about Him, which do not belong to Him, are attributed to Him. Therefore, the realization of this mistake and the correct reading of Spinoza is important in the history of philosophy. The history of philosophy is like wrapped rings. The breakdown of one of these wings means the breakdown of the entire philosophical history. Therefore, it is necessary to understand Spinoza even a bit, and to enlighten his views with a comprehensive look at his discussed opinions from his own works. In fact, the work of Ethics, in which Spinoza clearly expressed his own thoughts, and in which it was interpreted in its own way, has no doubt an important place in understanding the continuity of the history of philosophy. In addition to the known name of the work is Ethics, as well as the fact that it has been tagged in the form of "Geometric Order Proofed and Divided into Five Sections Ethics", the work gives the reader a variety of tips about the method used in writing. Therefore, in this study, the works of Spinoza’s Letters, Short Review and Theological-Political Review will be discussed in a comprehensive perspective, and various evidence will be presented by the movement of his works on the subject. Considering all these aspects, in the first part of this article, for the understanding of Spinoza's God's design, first of all, the existence design was discussed and in this context the place of the concepts of God, God, attitude and attitude in the Spinoza philosophy was studied. In the second part these concepts are linked to the understanding of God, and in the last part the Panteism and Panenteism context of Spinoza's God's Tissue, and through these two views the Spinoza's God's Tissue in terms of religious philosophy is discussed.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Beytulhikme An International Journal of Philosophy

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 543
Atıf : 854
Beytulhikme An International Journal of Philosophy