Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 112
 İndirme 11
KELÂMDA BÜYÜK GÜNAH TARTIŞMALARI
2021
Dergi:  
Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

İslam kültür geleneğinde ekollerin birbirilerini tekfir etmesi oldukça yaygın bir ötekileştirme biçimidir. Farklı teolojik yaklaşımların beslediği bu zeminde farklı ekoller bu teolojik enstrümanı yoğun biçimde kullanmışlardır. Gazzâlî’ye gelindiğinde tevile konu olan bir konuda ve tevilleri sebebiyle tarafların birbirlerini tekfir etmeleri teolojik olarak hoş karşılanmamış ve bir sınırlamaya gidilmek durumunda kalınmıştır. Günümüzde de ötekileştirmede bir araç olarak kullanılmaya devam eden tekfir, özellikle selefi ekollerin harc-ı alem kullandıkları bir enstrümandır. İslam kelam geleneğinde, tekfir olgusunun temelinde ekollerin iman algılarından kaynaklanan bir sorun alanı olduğu görülür. Bu yüzden tekfir basit bir ötekileştirme olmayıp dinî, hukukî ve iktisâdî sonuçları da olan bir söylem olarak varlığını korumuştur. Kavram İslamî olanı olmayandan ayıran bir sınır ifadesidir. Kendisini hak din olarak sunan bir öğretinin başka din mensuplarından ayırmayı ifade eder. Fakat sürecin ilerleyen safhalarında yapı içi bir ötekileştirmede de araç olarak kullanılmış görünüyor. Müslüman olmayanlara karşı bir belirteç niteliği taşıyan iman, ilk nesilden itibaren gerek fikrî gerekse fiilî düzeyde entelektüel düzeyde bir ötekileştirmenin de İslam inananları arasında ortaya çıkaran bir neden olmuştur. Siyaset arenasındaki çekişmeler kıyasıya rekabeti ortaya çıkarmış, bu da şiddetin dozunu artırmıştır. Ortaya çıkan tabloda tekfir mezheplerin teşekkülünde birincil rol üstlenmiştir. İlk kuşak Müslümanlardan itibaren süreçte hiç eksik olmamış, tarihin bazı dönemlerinde ise bu ötekileştirme hız kazanmıştır. Temelde teolojik ve epistemolojik bir problem görüntüsü veren tekfir, süreçte siyasal ve sosyal bir nitelik de kazanmıştır. İslam inanç ekolleri arasında dinî tolerans ve çoğulculuğa yaşam imkânı vermeyen tekfir algısı, önemli oranda tek doğrucu bir teolojik algının alana hâkimiyetinde de etkili olmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Discussions Of Murtekib Al-kabira In Islamic Theology
2021
Yazar:  
Özet:

In the tradition of Islamic culture, it is a very common form of marginalization among schools to dedicate each other. On this ground fed by different theological approaches, different schools have used this theological instrument extensively. When it comes to al-Ghazali, it was theologically unwelcome for the parties to dismiss each other on an issue subject to interpretation and due to their interpretation, and a limitation was imposed. Takfir, which continues to be used as a tool in othering, is an instrument used extensively by predecessor theological approaches. In the Islamic theological tradition, it is seen that the basis of the concept of takfir is a problem area arising from the theological perceptions of the schools. For this reason, takfir is not a simple marginalization, but has preserved its existence as a discourse that also has religious, legal and economic implications. The concept is a border expression that distinguishes the Islamic from the non-Islamic. It refers to the separation of a teaching that presents itself as the true religion from members of other religions. However, in the later stages of the process, it seems to have been used as a means of marginalizing within the structure. Faith, which is a marker for non-Muslims, has been a reason for otherization among Islamic believers, both at the intellectual and de facto level, at the intellectual level since the first generation. The conflicts in the political arena have created fierce competition, which has increased the dose of violence. In the picture that emerged, it played a primary role in the formation of takfir sects. Since the first generation of Muslims, it has never been missing in the process, and this marginalization has gained momentum in some periods of history. Takfir, which basically gives the appearance of a theological and epistemological problem, also gained a political and social quality in the process. The perception of takfir, which does not give life to religious tolerance and pluralism among Islamic belief schools, has also been effective in the dominance of a single truthful theological perception in the field.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 300
Atıf : 466
Gümüşhane Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi