Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 46
 İndirme 19
Eski Uygurca Fal Kitabı
2004
Dergi:  
FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Eski Uygur Türkçesi ile yazılmış bir fal Kitabı olan Irk Bitig, "Türk Dili Tarihi'nin Temel Sorunları" adlı yayın dizisinin ilk yayını olarak Öncü Kitap tarafından basıldı. Kitap Sunuş (6), Önsöz (7), Kısaltınalar (ll), Giriş (13), Metin (18-26), Çeviri (27-34), Açıklamalar (35-48), Sözlük (49-64), Kaynakça (65-66) ve Tıpkıbasım (67-127) bölümlerinden oluşmaktadır. Doğu Türkistan'daki Bin Buda ınağaralarının el yazmaları deposunda bulunan ve bugün tek nüshası British Müzesi yazınalar bölümünde yer alan Irk Bitig, Türk Runik yazısı ile kitap biçiminde yazılmış tek eserdir. Irk Bitig'de 65 tane falın bulunduğu 104 sayfalık Türkçe metnin yanı sıra, önceden boş olan sayfalara sonradan yazıldığı anlaşılan Çince yazılar ve son iki sayfasında kırmızı mürekkeple yazılmış bir kolofon bulunmaktadır. Irk Bitig'in yazılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber Talat Tekin ve Mareel Erdal gibi araştırmacılar, metnin dil ve yazım özelliklerinden yola çıkılarak 9. yüzyılın başlarında yazılmış olabileceğini tahmin edilmektedir (s. 15). J. Hamilton, 1973'te Turcica VII'de yayınladığı "Le colophon de I'Irk Bitig" adlı çalışmasında, Irk Bitig'in sonunda bulunan kolofondan hareketle, eserin genç bir mürid tarafından ağabeyi Sangun İtaçuk için yazılmış olduğunu tespit etmiştir (s. 15).

Anahtar Kelimeler:

2004
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; İlahiyat; Mimarlık, Planlama ve Tasarım; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 897
Atıf : 2.103
FSM İlmî Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi