Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 159
 İndirme 66
 Sesli Dinleme 1
Çin’in Doğu Türkistan Politikasının Uluslararası Topluma Yansımaları
2021
Dergi:  
Barış Araştırmaları ve Çatışma Çözümleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de “Doğu Türkistan” ismi ile bilinen Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki resmi adı ile “Sincan Uygur Özerk Bölgesi”, tarihsel süreç içerisinde Çin ve Uygur çatışmaları ile gündeme gelmiştir. “Doğu Türkistan Sorunu” olarak bilinen çatışmalar iki aktörün farklı tezlerine dayanmaktadır. Bölgenin jeopolitik, jeostratejik ve ekonomik açıdan önemli olması, Çin’in Doğu Türkistan’a güvenlik algısı çerçevesinde istikrar sağlamak amacıyla çeşitli politikalar uygulaması ile şekillenmiştir. Çin’in Doğu Türkistan politikaları, hareketli dinamiklere sahip uluslararası sistemin dönemsel olarak değişimi ile farklılık göstermiştir. 1991’de Sovyet Rusya’nın parçalanması ile birlikte Çin’in Doğu Türkistan politikaları baskıcı hale dönüşmüştür. 2001 yılı sonrası dönemde ise küresel terörizmle savaş politikası ile Uygurların baskıcı yönetime karşı ayaklanmaları ayrılıkçı ve bağımsız hareketler olarak nitelendirilmiş ve terörizmle savaş çerçevesinde Çin’in iç sorunu olarak adlandırılmıştır. Dönemsel olarak uluslararası toplumda Çin’in Doğu Türkistan politikaları dikkat çekmiştir. Rusya kendi içerisinde Çeçenistan sorunu neticesinde Çin’e destek verirken, Amerika Birleşik Devletleri Çin’in politikalarına tepkiyle yaklaşmıştır. Türkiye ise temkinli davranarak Çin politikalarını eleştirmekten kaçınmasına karşın Doğu Türkistan’dan göç eden Uygurları ülkeye kabul etmiştir. Bunun yanında Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları Örgütü Çin’in, Doğu Türkistan politikalarına karşı raporlar hazırlayarak uluslararası toplumda dikkat çekmiştir. Bu makalenin amacı, bahsedilen bilgiler ışığında, Çin’in Doğu Türkistan politikasını ve bu politikalara karşı uluslararası toplumun tutumunu analiz etmektir.

Anahtar Kelimeler:

Reflections Of China's Eastern Turkistan Policy On The International Society
2021
Yazar:  
Özet:

In Turkey, the "East Turkestan", the name of the official known name in the People's Republic of China "Xinjiang", came up with the Chinese and Uighurs in clashes historical process. The conflicts known as the "East Turkestan Question" are based on the different theses of the two actors. The geopolitical, geostrategic and economic importance of the region has been shaped by China's implementation of various policies in order to provide stability within the framework of the security perception of East Turkistan. China's East Turkestan policies differed with the periodic change of the international system with dynamic dynamics. With the disintegration of Soviet Russia in 1991, China's East Turkestan policies turned into repressive. In the period after 2001, the global terrorism policy and the uprisings of the Uighurs against the oppressive rule were described as separatist and independent movements and were named as China's internal problem within the framework of the war on terrorism. Periodically, China's East Turkestan policies have attracted attention in the international community. While Russia supported China as a result of the Chechnya problem, the United States reacted against China's policies. Turkey is behaving cautiously Although the Uighurs of East Turkestan who emigrated from China to refrain from criticizing the policies adopted country. In addition, Amnesty International and Human Rights Organization drew attention in the international community by preparing reports against China's East Turkestan policies. The aim of this article is to analyze China's East Turkestan policy and the attitude of the international community towards these policies in the light of the mentioned information.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Barış Araştırmaları ve Çatışma Çözümleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 123
Atıf : 405
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini