Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 24
 İndirme 6
Mehmet Âkif’e Göre Geri Kalmışlığın Sebepleri ve Çağdaşlaşmak İçin Çözüm Önerileri
2021
Dergi:  
Turkish Studies Language and Literature
Yazar:  
Özet:

Mehmet Âkif Ersoy, İkinci Meşrutiyet devrinin önemli isimlerinden biri olarak tanınsa da henüz Halkalı Baytar Mektebi’nde öğrenci olduğu 1891-93 yıllarında şiir yazmaya başlamış, bunları dönemin dergilerinde yayımlamış, 1900’lü yıllardan 1908’e kadar kendi üslûbunu bulduğu şiirlerinden ise yalnızca beğendiklerini yayımlamıştır. Mehmet Âkif Ersoy, Türk tarihinin en buhranlı dönemlerini, büyük çalkantıların olduğu bir devri yaşamış, savaşlara, toprak kayıplarına, felaketlere ve pek çok soruna tanık olmuştur. Toplumcu bir edebiyat düşüncesine sahip olan, halkımızın içinde bulunduğu bu zorlu sürece, yaşadığı toplumun sorunlarına ilgisiz kalamayan sanatçı halka karşı duyarlılığıyla dikkat çekmiştir. Tanzimat dönemi yazarlarından Nâmık Kemal ile başlayan toplumcu şiirin ilerlemesinde yaşadığı cemiyetin sorunlarıyla yakından ilgilenen Mehmet Âkif’in de etkisi olmuştur. Kurtuluş Savaşı’mızın manevi cephesini İstiklâl Marşı’mızla kuvvetlendiren, halka umut aşılayan, halkı cesaretlendiren Mehmet Âkif Ersoy, Doğu’nun neden Batı’dan geri kaldığı konusunda da önemli tespitlerde bulunmuş ve bu sorunlarla nasıl baş edileceği, sorunların çözüm yolları hakkında da günümüzde de geçerliliğini koruyan önemli görüşler ileri sürmüştür. Şair, Doğu’nun çağdaş medeniyet seviyesine yükselmesi için neler yapması gerektiği konusundaki görüşlerini yedi kitaptan oluşan Safahat adlı eserinde, Sırat-ı Müstakim ve Sebilür’reşad dergilerinde yayımlanan metinlerinde belirtmiştir. Bu çalışmada İstiklâl Marşı’nın kabulünün 100. yıl dönümü münasebetiyle andığımız millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un Safahat’taki şiirlerinde, Sırat-ı Müstakim ve Sebilür’reşad dergilerinde yayımlanan metinlerinde geri kalmışlığa sebep olarak gösterdiği unsurlar ve bunlara hangi çözüm önerilerini sunduğu incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

According To Mehmet Âkif The Reasons Of Underdevelopment and Solution Suggestions For Modernization
2021
Yazar:  
Özet:

Although Mehmet Âkif Ersoy is known as one of the important names of the Second Constitutional Era, he started to write poems in 1891-93 when he was still a student at Halkalı Veterinary School, published them in the journals of the period, and published only the ones he liked from the poems he found his own style from 1900s to 1908. Mehmet Âkif Ersoy has experienced the most troubled periods of Turkish history, a period of great turmoil and depression, and has witnessed wars, land losses, disasters and many troubles. The artist, who has a socialist literary thought and cannot remain indifferent to the troubled situation of our people and the problems of the society in which he lives, drew attention with his sensitivity towards the society. Mehmet Âkif, who was closely interested in the problems of the society he lived in, also had an impact on the progress of socialist poetry, which started with Nâmık Kemal, one of the writers of the Tanzimat period. Mehmet Âkif Ersoy, who strengthened the spiritual front of our War of Independence with our National Anthem, instilled hope in the people and encouraged the society, also made important determinations about why our society/East fell behind the West, and how to deal with these problems and how to solve them. He put forward important views that are still valid today. The poet expressed his views on what the East should do in order to rise to the level of contemporary civilization in his work called Safahat, which consists of seven books, and in the texts published in the magazines Sırat-ı Müstakim and Sebilür'reşad. In this study, it has been examined that our national poet Mehmet Âkif Ersoy, who we commemorate on the occasion of the 100th anniversary of the adoption of the National Anthem, in his poems in Safahat, in his texts published in Sırat-ı Müstakim and Sebilür'reşad, the factors that cause backwardness and what solutions he offers to them.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Language and Literature

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 748
Atıf : 270
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini