Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 29
 İndirme 4
Mesleki Canlılık Kazanımında İş-Aile Zenginleşmesinin Rolü: Yapısal Eşitlik Model Analizi
2021
Dergi:  
İşletme Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç – İş-aile zenginleşmesi kaynakların korunumu kuramı çerçevesinde çalışanların mesleki canlılıklarını sağlamada etkili olan kaynaklar arasında görülmektedir. Dolayısıyla çalışanların iş-aile zenginleşmeleri arttıkça mesleki canlılıklarının da artacağı düşünülmektedir. Buradan hareketle bu çalışmada iş-aile zenginleşmesinin mesleki canlılık üzerindeki etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Yöntem – Araştırmanın evrenini Sinop İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2019 yılı verilerine göre, özel okul ve devlet okulu kapsamında görev yapan toplam 2215 öğretmen oluşturmakta, örneklemini ise bu evren içerisinden kolayda örnekleme yöntemiyle ulaşılan 314 öğretmen oluşturmaktadır. Nicel veri analizi yöntemi uygulanarak yapılan bu çalışmada, 5’li likert tipi ölçekler kullanılmış, değişkenler arasındaki ilişki korelasyon analizi ile tespit edilmiş, ardından araştırma hipotezleri yapısal eşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Bulgular – Araştırmadan elde edilen bulgular sonucunda, iş-aile zenginleşmesinin işten aileye zenginleşme ve aileden işe zenginleşme alt boyutlarının mesleki canlılık üzerinde yüksek düzeyde pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisinin olduğu (sırasıyla; Standardize β=0.505, p≤0.05; Standardize β=0.367, p≤0.05) gözlenmiş ve mesleki canlılığın %70’inin iş-aile zenginleşmesi ile açıklanabileceği sonucuna ulaşılmıştır (R2=0.701). Tartışma – Kaynakların korunumu kuramı çerçevesinde oluşturulan araştırma modeli ve hipotezlerin analiz bulgu ve sonuçlarına göre doğrulandığı görülmüştür. İş-aile zenginleşmesi, aile ve işe ilişkin rollerin birbiriyle çatışma yerine uyum bileşenleri üzerine kurulu olduğunu ifade etmektedir. Alan yazında genellikle çatışma perspektifinden incelenmiş olan bu yaşam alanlarının pozitif psikoloji çerçevesinde uyum ve olumlu etki üzerinden incelenmesi yüksek performans ve etki açısından gereklilik olarak görülebilir. Gerçekten bireyler bir bütün olarak değerlendirildiğinde, yaşamlarının farklı alanlarına ilişkin rollere de analitik ve eşgüdümlü bir şekilde bakılması gerekmektedir. Empati ve hoşgörünün de belirleyenleri olarak görülen bu bakış açısıyla bireylerin her yönüyle sağlıklı ve yüksek performanslı olması sağlanabilir.

Anahtar Kelimeler:

Mesleki Canlılık Kazanımında İş-Aile Zenginleşmesinin Rolü: Yapısal Eşitlik Model Analizi
2021
Yazar:  
Özet:

Purpose - Employment-family enrichment is considered among the resources that are effective in ensuring the professional vitality of employees within the framework of the resource conservation theory. Thus, as the workers’ work-family wealth increases, their professional vitality will also increase. From here, the aim of this study is to explore the impact of work-family wealth on professional vitality. Method - The universe of research, according to the 2019 data of the National Education Directorate of Sinop Province, consists of a total of 2215 teachers who work within the private school and public school, and the sample is made by 314 teachers who are easily obtained through the sample method within this universe. In this study, which was conducted by applying the Nicel data analysis method, 5 liquid type scales were used, the relationship between the variables was identified by the correlation analysis, and the research hypotheses were then analyzed by the structural equality model. The findings - The findings obtained from the study found that the low-dimensions of work-family wealth from work to family and family-to-work wealth have a high-level positive and statistically meaningful impact on professional vitality (standardized β=0.505, p≤0.05; standardized β=0.367, p≤0.05) and that 70% of professional vitality can be explained by work-family wealth (R2=0.701). Discussions - The research model and hypotheses created in the framework of the theory of resource conservation have been verified according to the results and results of the analysis. Work-family enrichment means that family and work-related roles are based on components of harmony instead of conflict with each other. The study of these areas of life, which are often studied from a conflict perspective in the summer of the field, through harmony and positive effects in the framework of positive psychology, can be seen as a necessity in terms of high performance and impact. In fact, when individuals are considered as a whole, the roles in their different areas of life must also be looked at in an analytical and coherent way. With this perspective, which is also seen as the determiners of empathy and tolerance, individuals can be guaranteed to be healthy and high performance in all aspects.

0
2021
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










İşletme Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.210
Atıf : 9.709
İşletme Araştırmaları Dergisi