Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 88
 İndirme 39
Sinekli Bakkal ve Üç İstanbul Romanlarında Din ve İnanç Krizi
2019
Dergi:  
AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sinekli Bakkal ve Üç İstanbul romanlarında vaka zamanı (II. Abdülhamit Dönemi) ve anlatma zamanı (Cumhuriyet Dönemi-1936) örtüşmektedir. Her iki romanda dinsiz, dini eleştiren alafranga tipler ve yobaz, çıkarcı, sahtekâr imamlar bulunmaktadır. Romanlar, yazar-anlatıcıların iç dünyalarında yaşadıkları kaotik ruh halini, inanç bunalımlarını yansıtmaktadır. Osmanlı İmparatorluğu’nun Batı medeniyeti karşısında yıkılışına tanıklık eden son dönem birçok Türk aydını gibi Halide Edip Adıvar (1882-1964) ve Mithat Cemal Kuntay’ın (1885-1956) da din duygusu sarsılmıştır. Her iki romanın inanç krizi yaşayan tipleri entelektüeldir. Adıvar’ın romanlarında din ve inançla ilgili tartışmalar genelde eski rahip Perengrini ve mutasavvıf Vehbi Dede arasında geçer. Romanda Jön Türk kahramanlarının da dine ve geleneğe karşı tereddütleri vardır. Kuntay’ın romanında dinsizliğiyle tanınan Adnan avukat, inanç bunalımı yaşayan alafranga düşkünü Haldun da doktordur. Sinekli Bakkal ve Üç İstanbul romanlarındaki dinsiz tiplerin ve dinle ilgili olumsuz eleştirilerin arkasında yazarların inanç krizini görmek mümkündür. Türk edebiyatında şair ve yazarlarının tereddütlü imanını, dine karşı eleştirel tutumunu yansıtan çok sayıda anlatı bulunmaktadır. Sinekli Bakkal ve Üç İstanbul romanları bu geniş evren içerisinde birer örneklemdir. Edebi anlatılarda yazar ve şairlerin din duygusunu ortaya çıkaran akademik çalışmalarının sayısı oldukça sınırlıdır. Bu araştırma, din duygusu bağlamında sanat ve sanatçı ilişkisini ortaya çıkaran akademik çalışmalara katkı sunmayı amaçlamaktadır. Nitel araştırma tekniğinin uygulandığı çalışmada konuyla ilgili literatür taraması ve doküman incelemesi yapılmıştır. Kurmacalarda ve reel kaynaklarda elde edilen bilgiler, çalışmanın Bulgular bölümünde değerlendirmiştir. Çalışmanın Sonuç bölümünde din duygusu bağlamında yazar roman ilişkisi açıklanmıştır.  

Anahtar Kelimeler:

Si̇nekli̇ Bakkal ve Uc İstanbul Romanlarinda Di̇n ve İnanc Kri̇zi̇
2019
Yazar:  
Özet:

The time of Sinekli Bakkal and Three Istanbul Novels (II. The period of Abdülhamit) and the time of narration (Republic Period 1936) coincide. In both novels there are religious, religious-critical alafranga types and yobaz, exciting, false imam. The novels reflect the chaotic mood in which writers and narratives live in their inner worlds, the disagreements of beliefs. The latter period, which witnessed the collapse of the Ottoman Empire against the Western civilization, as many Turkish witnesses, Halide Edip Adıvar (1882-1964) and Mithat Cemal Kuntay (1885-1956) were also a religious sense. The types of both novels who live in a crisis of faith are intellectual. In Adıvar’s novels, discussions about religion and faith usually pass between the former priest Perengrini and the mutasavvıf Vehbi Dede. The Romanda Jön Turkish heroes also have doubts against religion and tradition. Adnan's lawyer, known for his religious illness in Kuntay's novel, is also a doctor who loves the alafranga who lives with a depression of faith. Behind the unreligious types and negative criticisms about religion in Sinekli Bakkal and Three Istanbul novels, it is possible to see the writers' faith crisis. There are many stories in Turkish literature that reflect the doubtful belief of the poet and writers, their critical attitude to religion. Sinekli Bakkal and Three Istanbul novels are an example in this wide universe. The number of academic works that reveal the religious sense of writers and poets in literary stories is quite limited. This research aims to contribute to academic studies that reveal the relationship between art and art in the context of religious emotion. In the study that applied the quality research technique, the subject-related literary scan and document examination were carried out. The information obtained in the curtains and real sources was evaluated in the findings section of the study. The result of the study section describes the relationship between the writer and the novel in the context of religious feelings.

2019
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 264
Atıf : 477
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini