Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 78
 İndirme 39
 Sesli Dinleme 1
Cumhuri̇yet’i̇n İlk Yillarinda İlk Mekteplerde İnsani̇ ve Toplumsal Degerler Egi̇ti̇mi̇: Resi̇mli̇, Yeni̇ Musâhabât-i Ahlâkiye ve Medeni̇ye Ders Ki̇tabi Ornegi̇
2018
Dergi:  
Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmada Cumhuriyet’in ilk yıllarında vatandaşlık ve ahlak eğitimi ile doğrudan ilgili bir ders materyali olan “Resimli, Yeni Musâhabât-ı Ahlâkıye ve Medeniye” adlı eser incelenmiştir. Mekâtib-i iptidaiyelerde okutulmak üzere hazırlanmış olan bu eser aynı zamanda Malumât-ı Medeniye derslerine hazırlık niteliğinde bir ahlak ve vatandaşlık bilgisi kitabı olma özelliğini taşımaktadır. Eserde yer alan içerikten hareketle Cumhuriyet’in ilk yıllarında ilkokullarda verilen değerler, vatandaşlık ve ahlak eğitiminin boyutları değerlendirilmiş, Cumhuriyet’in ilk yıllarında vatandaş yetiştirme düşüncesi içerisinde hangi özelliklerin öne çıkarıldığı ortaya konulmuştur. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman inceleme yaklaşımı kullanılmış, veriler içerik analizi ile değerlendirilip yorumlanmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre kitapta “bireysel gelişim, toplumsal uyum ve dini inanç” kategorilerinde vatandaşlık ve ahlaki değerler yer almıştır. Bu kategoriler içerisinde bireysel gelişim ile ilgili değerlere %76.9 oranında, toplumsal uyum kategorisindeki değerlere %20.5 oranında, dini inanç kategorisine de %2.6 oranında yer verilmiştir. Kitapta günlük hayattan seçilen örnek olayların da kullanımı yoluyla çocuğun yakın çevresi ile de ilişkiler kurmasına önem verildiği, böylece verilen mesajların sadece bilgilendirmeyi esas almadığı, hayatta pratik olarak uygulanmasının da önemsendiği görülmektedir. Kitapta “ahlakî telkin” yaklaşımı esas kabul edilirken çocuğun bilgi sahibi olduğu konu hakkında düşünüp fikir beyan etmesi ve kendisini ifade etmesi de önemsenen konular olmuş, bunun için de soru-cevap yöntemi bir öğretim yaklaşımı olarak benimsenmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Human and Social Values Education In The First Years Of The Republic Of Turkey: “illustrated, New Musâhabât-i Ahlakiye ve Medeni̇ye” Course Book Sample
2018
Yazar:  
Özet:

In this study, the work entitled “Resimli, Yeni Musâhabât-ı Ahlâkıye ve Medeniye (Illustrated, New Moral and Civilization Speeches)” which is a course material directly related with citizenship and moral education in the first year of the Republic was examined. This work which was prepared to be read in the primary schools is also a book of morality and citizenship knowledge as preparation for civilization knowledge courses. Analyzing the content in the work, the values given in the primary schools during the first years of the Republic, the dimensions of citizenship and moral education were evaluated. In addition to this, what kind of features were emphasized in the thought of raising the citizen in the Republic was put forward. In the study, document review approach was used in the qualitative research methods, and the data were evaluated and interpreted by content analysis. According to the results obtained in the research, citizenship and moral values were included in the book as the categories of “individual development, social cohesion and religious belief”. Among these categories, 76.9% of the values related to individual development, 20.5% of the values in the social cohesion category and 2.6% in the religious belief category were included. Through the use of the sample events selected from daily life, it was seen as important for a child to have a relationship with his/her close circle. Accordingly, it was also seen as valuable that the messages given were not merely informative but were also practical for a child to be applied in life. In the book, “moral indulgence” approach was accepted as the basis. It was also important for a child to think about a subject on which he/she has any knowledge and to express his/her ideas about it. In addition to this, it was also important for a child to express himself/herself. For this purpose, the question-and-answer method was adopted as a teaching approach.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Çağdaş Türkiye Tarihi Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 537
Atıf : 1.850
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini