Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 34
 İndirme 7
Mîzânü’l-hak Bağlamında Kâtip Çelebi’nin Bid´at Anlayışı
2021
Dergi:  
ODU Journal of Social Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, XVII. yüzyıl Türk ilim dünyasının müsbet düşünceyi temsil eden çok yönlü bir âlimi olan Kâtip Çelebi’nin (1609-1659), Mîzânü’l-Hak adlı eseri çerçevesinde “Bid´at” kavramına yaklaşımının incelemesi amaçlanmaktadır. Çalışma, giriş ve iki bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde Kâtip Çelebi’nin biyografisine yer verilmiş ve kendisinde âdeta baştan sona bid´at karşısında takınılması gereken tavırdan bahsedildiğini söyleyebileceğimiz eseri olan Mîzânü’l-Hak fî İhtiyâri’l-Ahakk ile ilgili kısa bir tanıtım yapılmıştır. Birinci bölümde Bid´at ve Sünnet kavramları ele alınarak İslam düşüncesinde kavramlara yüklenen anlamlar kısaca izah edilmeye çalışılmış ve bu bağlamda Ehl-i sünnet ve Ehl-i Bid´at adlandırmaları incelenmiştir. Bunların ardından meseleyi özetleyecek mahiyette bir değerlendirme yapılmıştır. İkinci bölümde ise Mîzânü’l-Hak’da on ikinci bahis olarak yer alan “Bid’at” konusu, ekte sunulan Michigan Üniversitesi Kütüphanesi İslami el yazmaları özel koleksiyonundaki Osmanlıca nüshadan istifade edilerek öncelikle çeviri olarak verilmiştir. Akabinde Kâtip Çelebi’nin “Bid´at” düşüncesi, ifade edilen nüsha bağlamında incelenmiş olup, İslam düşüncesi ve tarihine vakıf olan müellifin, din ve bilim beraberliği çerçevesindeki insani ve realist bakış açısıyla meseleye yaklaşımı özlü bir şekilde ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Kātib Chelebi's Understanding Of Heresy In The Context Of Mizān Al-hak
2021
Yazar:  
Özet:

In this study, it is aimed to examine the approach of Kātib Chelebi (1609-1659), who is a versatile scholar of the 17th century Turkish science world, to the concept of "Bid´at" within the framework of his work named Mizān Al-Hak. The study consists of an introduction and two parts. The biography of Kātib Chelebi was included in the introduction and a brief introduction was made about his work, Mizān Al-Hak fi Ihtiyar al-Ahak, in which we can say that the attitude to be taken against bid´ah is mentioned from beginning to end. In the first part, the concepts of Heresy and Sunnah were discussed and the meanings attributed to the concepts in Islamic thought were explained briefly and in this context, the names Ahl al Sunnah and Ahl al Bid’a were examined. After these, an evaluation was made to summarize the issue. In the second part, the subject of "Heresy", as the twelfth matter in Mizān Al-Hak, was given primarily as a translation by using a copy in Ottoman language in the special collection of Islamic manuscripts of the Michigan University Library. Subsequently, Kātib Chelebi’s idea of “Heresy” was examined in the context of the mentioned copy, and the author's approach to the issue was presented in a succinct manner with a humanistic and realist perspective within the framework of the unity of religion and science.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler




ODU Journal of Social Sciences Research

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 996
Atıf : 2.254
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini