Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 58
 İndirme 13
Buket Uzuner’in Uzun Beyaz Bulut-gelibolu Adlı Romanında Mekân Unsuru
2022
Dergi:  
Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi
Yazar:  
Özet:

Edebi eserlere baktığımızda olayların belli unsurlar çerçevesinde ele alındığını görürüz. Bir araya getirilen bu unsurlar edebiyat eserini ortaya çıkarmak için önem teşkil eder. Bu unsurlardan biri de mekândır. Roman kişilerini, olayların gerçekleştiği mekânlardan ayrı düşünmek mümkün değildir. Çoğu zaman bireylerin en ufak hareketlerinin bile bu bağlamda ortaya çıktığı görülmektedir. Söz konusu insan olduğu zaman toplum da olayın bir parçası hâline gelmiş demektir. Böylece en basit yaklaşım ile birlikte mekân unsurunun psikolojik ve sosyolojik açıdan da ele alınabileceğini görmüş oluruz. Tarihi romanlarda ise mekân daha çok fiziksel çevre olarak kullanılmaktadır. Bu sebeple tarihi romanlarda insan-mekân ilişkisi bağlamında psikolojik tahlillere pek yer verilmediği bilinmektedir. Çalışmamızda, yazar tarihin ele alınışı ne kadar gerçekçi anlayışla ele alınırsa alınsın yine de tarihin gerçeklerinin o an içerisindeki gibi yansıtılamayacak olmasına da dikkat çekmektedir. Buket Uzuner’ in Uzun Beyaz Bulut- Gelibolu adlı romanı bir Çanakkale romanı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çanakkale’nin mekân olarak seçilmesi ekseninde romanda yer alan mekân- insan ilişkisi, mekân-zaman etkileşimi önem arz etmektedir. Bu çalışmada, Buket Uzuner’in Uzun Beyaz Bulut-Gelibolu (2001) adlı romanında kullanılan mekânlar ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Null
2022
Yazar:  
0
2022
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler
Çeşm-i Cihan: Tarih Kültür ve Sanat Araştırmaları Dergisi E-Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 166
Atıf : 192
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini