Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 17
 İndirme 9
Şizofreni Bozukluğunun Tarihi, Epidemiyolojisi, Etiyolojisi ve Tedavisi
2023
Dergi:  
SOSYAL, BEŞERİ VE İDARİ BİLİMLER DERGİSİ
Yazar:  
Özet:

Toplumdaki yayınlığının %0,4 ile %0,7 arasında olduğu bildirilen ve bireyde gerçeklik algısının kaybıyla ilerleyen şizofreni, sanrı, varsanı, dağınık konuşma, dağınık eylemler veya negatif belirtilerin görüldüğü ağır ruhsal bir bozukluktur. İnsanlık tarihinde ulaşılan kaynaklar ve aktarmalar, şizofreninin yüzyıllardır var olan bir bozukluk olduğunu göstermektedir. Çok eski dönemlerden 1800’lü yıllara kadar doğa üstü güçler üzerinden açıklanmaya çalışılmışsa da yapılan araştırmalarla bilimsel temelli birçok yaklaşım geliştirilmeye başlanmıştır. Ortaya çıkışındaki esas neden henüz kesin anlaşılamamış olsa da biyopsikososyal faktörlerin etkisiyle oluştuğu kanaati genel olarak kabul görmektedir. Araştırmalar bozukluğun oluşum süreçleri gibi bireylerdeki ilerleyişinin de birbirinden farklı olduğunu göstermiştir. Bu bilgilerse uzmanlarda tedavi süreçlerinde de farklı yaklaşım ve uygulamaları birlikte uygulayabilecekleri anlayışını doğurmuştur. Günümüzde şizofreninin birey bazlı yöntemlerle tedavi edilebilmesi ve bu bireylerin topluma kazandırılabilmelerine yönelik çalışmaların yapılması önem arz etmektedir. Bu makale çalışmasında da yukarıda kısa bir özeti aktarılan şizofreni bozukluğunun, tarihsel süreci, epidemiyolojisi, etiyolojisi ve tedavi yaklaşımları ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

History Of Schizophrenia Disorder, Epidemiology, Ethyology and Treatment
2023
Yazar:  
Özet:

It is a serious mental disorder in which schizophrenia, mind, mind, distorted speech, distorted actions or negative symptoms occur, which is between 0.4% and 0.7% of public publicity and progressing with a loss of perception of reality in the individual. The sources and transmissions achieved in human history indicate that schizophrenia is a disorder that has existed for centuries. Although it was attempted to reveal through supernatural powers from the very ancient periods to the 1800s, many scientific-based approaches have begun to be developed through research. Although the main reason for its appearance has not yet been clearly understood, it is generally accepted that the hypothesis is formed by the influence of bio-psycho-social factors. Research has shown that the progress in individuals, like the formation processes of disorder, is different from each other. This information has brought the knowledge of the experts that they can also apply different approaches and practices together in the treatment processes. Today, it is important that schizophrenia can be treated by individual-based methods and that studies are carried out to provide these individuals to society. This article study also discussed the historical process, epidemicology, etiology and treatment approaches of schizophrenia disorder, which was translated a short summary above.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










SOSYAL, BEŞERİ VE İDARİ BİLİMLER DERGİSİ

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 180
Atıf : 178
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini