Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 41
 İndirme 6
Negatif Duyguların Bir Yansıması Olarak İşyeri Kıskançlığı
2021
Dergi:  
Uluslararası İşletme, Ekonomi ve Yönetim Perspektifleri Dergisi
Yazar:  
Özet:

Kıskançlık hem sosyal yaşamımızda hem de işyerinde karşılaştığımız çok yönlü bir duygudur. Kıskançlık duygusu pozitif yönlü olarak azim, motivasyon artışı ve hayranlık duyma olarak sergilenebilirken; negatif yönlü olarak sinir, öfke, dedikodu, çekememe olarak karşımıza çıkabilir. Kıskançlık duygusu insan olmanın bir gereği olarak az veya çok çeşitli düzeylerde her bireyde gözlemlenebilmektedir. Bireyler genellikle işyerinde negatif bir duygu olarak kıskançlığa hissetmekte ve kıskançlık duygusunun verdiği itici güçle çeşitli olumsuz davranışlarda bulunabilmektedir. Negatif bir duygu olarak işyeri kıskançlığı bireyin kendisine zarar vermekle birlikte, çalışanlar arası ilişkileri ve örgütsel çıktıları da olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu değerlendirmeler işyerinde kıskançlığı üzerinde durulması gereken konulardan biri haline gelmektedir. Çalışmamızda negatif duyguların bir yansıması olarak işyeri kıskançlığının çalışanlar arası ilişkileri, örgüt iklimini ve örgütsel çıktıları etkileyebilecek öncüllerinin belirlenmesi; işyeri kıskançlığının olası sonuçlarının neler olduğunun ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Araştırma kapsamında çeşitli statülerde yer alan 20 akademisyene yarı yapılandırılmış soru formu ile mülakat yapılmıştır. Mülakatlardan elde edilen veriler MAXQDA programı kullanılarak kodlanmış, kategorize edilmiş ve yorumlanmıştır. Program kullanılarak frekans analizi, karşılaştırmalı analiz ve ilişki analizi uygulanmıştır. Analiz sonuçlarına göre işyeri kıskançlığını etkileyen faktörler örgütsel faktörler (akademik başarı, daha iyi bir statüye sahip olma, takdir görmeme), sosyo-çevresel faktörler (ailevi faktörler, çevreye uyum sağlama isteği, maddi unsurlara özenme) ve bireysel faktörler (yetersizlik hissi, kişilik özellikleri, kalıtsal faktörler) olmak üzere 3 ana temada ve alt kategorilerde yoğunlaşmaktadır. Kıskançlığa verilen tepkiler (takdir etmeme, tepkisiz kalma, kıskanılan durumu anlamaya çalışma) alt kategorilerinde yoğunlaşmaktadır. Kıskançlığın sonuçlarının ise (saldırgan davranış, sosyal zayıflatma davranışı, sessizlik) alt kategorilerinde yoğunlaştığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

A Sense Of Negative Emotions.
2021
Yazar:  
Özet:

Jealousy is a diverse feeling we encounter both in our social life and in the workplace. The feeling of jealousy can be shown in a positive way as perseverance, increased motivation and admiration; in a negative way it can come to us as nervousness, anger, rumor, unattraction. The feeling of jealousy can be observed in every individual at a few or many different levels as a reason for being a human being. Individuals often feel jealousy as a negative feeling at work, and they can be found in a variety of negative behaviors with the driving force given by the jealousy feeling. As a negative feeling, workplace jealousy can harm the individual itself, but it can also affect the relationships between employees and their organizational outcomes in a negative way. These assessments become one of the topics to focus on jealousy in the workplace. As a reflection of negative emotions in our study, it is intended to identify the pioneers of workplace jealousy that can affect the relationships between employees, the organizational climate and the organizational outcomes; to reveal what the possible consequences of workplace jealousy are. In the framework of the research, 20 academics included in various statutes were interviewed with a semi-structured question form. The data obtained from the interviews is coded, categorized and interpreted using the MAXQDA program. The program used frequency analysis, comparative analysis and relationship analysis. According to the results of the analysis, the factors affecting the workplace jealousy are focused on three main themes and subcategories, including organizational factors (academic success, better status, non-estimation), socio-environmental factors (family factors, desire to adapt to the environment, care for material elements) and individual factors (insufficiency feeling, personality characteristics, hereditary factors). The reactions to jealousy are concentrated in the subcategories (not appreciating, disrespecting, trying to understand the jealous state). The consequences of jealousy appear to be concentrated in the subcategories (aggressive behavior, social weakening behavior, silence).

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Uluslararası İşletme, Ekonomi ve Yönetim Perspektifleri Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 196
Atıf : 229
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini