Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 64
 İndirme 30
Türkiye Cumhuriyeti ile Bulgaristan Arasında Siyasi İlişkilerin Kurulmasında 1925 Dostluk Antlaşması’nın Yeri ve Önemi
2012
Dergi:  
Balkan Araştırma Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye ve Bulgaristan komşu iki devlettir. Bu iki devlet tarihteki kısa süreler hariç tutulursa günümüze kadar komşuluğun icabı olan ticari, kültürel ve siyasi ilişkileri gerektiği gibi yerine getirememişlerdir. Bulgaristan’ın bağımsızlığını kazanması sonrası Türk-Bulgar ilişkileri genelde olumsuz bir çizgide ilerlemiştir. Ancak bazen dost ve müttefik olabilmişlerdir. Balkan ve I. Dünya savaşları bu hususa açık bir örnek teşkil ederler. İki devlet, I. Dünya Savaşına müttefik olarak katılmış olmakla beraber, İtilaf devletlerinin galibiyeti üzerine Türkiye-Bulgaristan ilişkileri galip devletlerini isteği ile kesilmiştir. İkili ilişkiler Mustafa Kemal Paşa’nın çabaları ile Ankara Hükümeti döneminde yeniden kurulmak istenmişse de Bulgaristan’ın çekimser tavrı nedeniyle kurulamamıştır. İki devlet arasındaki iyi komşu ilişkileri ancak Lozan Antlaşması sonrasında ve 1925 yılında imzalanan Dostluk Anlaşması ile kurulabilecek ve bu çerçevede devletler karşılıklı olarak siyasi ve ticari ilişkilerini geliştirebileceklerdir. Bu çalışmada iki devlet arasındaki ilişkilerin kurulmasında “Dostluk Antlaşması”nın önemine vurgu yapılmış ve bunun günümüze de ışık tutması amaçlanmıştır. Geçmişte nasıl ki iki devlet arasındaki mevcut sorunlar dostluk temelinde çözüme kavuşturulabilmiş ise günümüzde de karşılıklı müzakereler yolu ile halledilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Balkan Araştırma Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 206
Atıf : 191
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini