Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 24
 İndirme 1
Ebû Hanîfe ve Gazzâlî'de Küllî Fıkıh Vizyonu
2020
Dergi:  
Sufiyye
Yazar:  
Özet:

Allah’ın varlığı ve birliği (tevhîd) ilkesi üzerine inşâ edilen İslam hakikat anlayışı varlığın mutlak Bir ile olan ilişkisini görmek ve cümle varlığı mutlak Bir’e ircâ edebilmek için gerekli bakış ve tasavvurlar sunar. Bu ilkenin doğal neticesi olarak bilgide birlik ideali de bilgiyi nihâî anlamda tek bir gâyeye odaklar. Bu gâye önce kendilik bilgisi anlamında “ma’rifetü’n-nefs” ve bu bilgi aracılığı ile elde edilecek olan “ma’rifetullah” bilgisidir. Nübüvvet asrındaki aslî-küllî kullanımı itibariyle bütüncül din bilgisini temsil eden “fıkıh” bu tasavvurun kavramsal ifadesi olarak anlaşılmıştır. Sonraki asırlarda insan için bilmeye konu olan mesâilin ayrıştırılarak farklı ilim dallarının hususi araştırma alanlarına dönüşmesinden sonra zuhûr eden bilgide bütünlüğün kaybı problemi hicri birinci asırdan itibaren islâm mütefekkirlerini meşgul etmiştir. Mezkûr problemin çözümüne yönelik teklifler arasında Ebû Hanîfe’nin küllî fıkıh tasavvuru ve onunla aynı vizyonu paylaşan Gazzâlî’nin getirdiği açılımlar Müslüman tefekkürü derinden etkilemiştir. Bu çalışmada bilgide bütünlük sorunu fıkhın aslî-küllî anlamına ircâ problemi özelinde Ebû Hanîfe ve onun küllî fıkıh tasavvurunu sistemli ve tutarlı bir söyleme kavuşturan fakîh olarak takdim edilen Gazzâlî üzerinden ele alınmıştır.

Anahtar Kelimeler:

The Vision Of The Wicked and The Wicked,
2020
Dergi:  
Sufiyye
Yazar:  
Özet:

The Islamic understanding of truth, built on the principle of the existence and unity of God (Tevhîd), provides the necessary sights and illustrations to see the relationship of the existence with the absolute One, and the existence of the phrase to the absolute One. As a natural result of this principle, the unity ideal in knowledge also focuses knowledge in the end of the meaning on a single object. This is the knowledge of "ma'rifetü'n-nefs" in the sense of self-knowledge and the knowledge of "ma'rifetullah" which will be obtained through this knowledge. The "fish" which represents the holistic religious knowledge in the original-collective use of the Nübüvvet century is understood as the conceptual expression of this image. In the following centuries, after the division of the matter of knowledge for man and the transformation of different disciplines of science into special fields of research, the problem of the loss of integrity in knowledge has been engaged by the Islamic counterparts from the first century. Among the proposals to solve the problem of the Mezkûr, Abu Hanîfe’s fed fıkıh design and the opening of the Gazzali, who shared the same vision with him, have profoundly affected the Muslim mindset. In this study, the problem of integrity in knowledge is addressed through the Gazzali, which is presented as the problem of the original meaning of fıkh’s fıkh’s fıkh’s fıkh’s fıkh’s fıkh’s fıkh’s fıkh’s fıkh’s fıkh’s fıkh.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Sufiyye

Alan :   İlahiyat

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 176
Atıf : 115
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini