Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 13
 İndirme 1
Meslek Yüksekokulunda Eğitim Gören Birinci Sınıf Öğrencilerinin , Sağlık Çalışanlarına Bulaşan Enfeksiyon Hastalıkları Konusundaki ve Kendi Bağışıklıkları Hakkındaki Bilgi ve Farkındalık Düzeyleri
2020
Dergi:  
Sakarya Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öz: Amaç: Enfeksiyon hastalıkları; sağlık işkolunda çalışanların mesleki riskleri arasında çok önemli bir rol oynar. Bu çalışmada, bir meslek yüksekokulundaki sağlık programlarında eğitim gören, birinci sınıf öğrencilerinde, sağlık çalışanlarına bulaşan enfeksiyon hastalıkları konusundaki bilgi ve farkındalık düzeyleri ile kendi bağışıklık durumları hakkındaki bilgi düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma, bir meslek yüksekokulunda bulunan sağlık alanındaki programlarda eğitim gören öğrencilerin, bulaşıcı hastalıklar konusundaki bilgilerini belirlemek amacıyla, kesitsel, tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Araştırmanın evreni, çalışmanın yapıldığı tarihlerde meslek yüksekokulunda eğitim almakta olan 1. Sınıf öğrencilerinden  (n=192) (%55.20’si kadın, %44.80’i erkek) oluşturulmuştur. Veriler, frekans, yüzdelik dağılımlar, tanımlayıcı istatistiksel metodlar ve Ki-kare testi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin, daha önce bulaşıcı hastalık geçirip geçirmedikleri sorusuna (%13) oranında “evet”, (%21.40) oranında “hayır” ve (%65.60) oranında ise “bilmiyorum” yanıtını verdikleri belirlenmiştir. Öğrencilerin (%27.60)’ının ise hangi bulaşıcı hastalıkları geçirdiklerini bilmedikleri saptanmıştır. Öğrencilerin “Hepatit A aşısı olup olmadıkları” ile ilgili soruya verdikleri yanıtlar incelendiğinde (%32.30)’unun “evet”, (%44.30)’unun “hayır”, (%23.40)'ının ise “bilmiyorum” yanıtını verdikleri görülmektedir. Aynı soru Hepatit B için sorulduğunda, (%39.60) “evet”, (%36.50) “hayır”, (%24) ise ”bilmiyorum” yanıtı belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışmanın sonucunda, meslek yüksekokulu birinci sınıfta okuyan öğrencilerin, sağlık çalışanlarına bulaşan enfeksiyon kontrolü konusundaki bilgi ve farkındalık düzeylerinin ve kendi bağışıklık durumları hakkındaki bilgilerinin çok yeterli olmadığı belirlenmiştir

Anahtar Kelimeler:

The level of knowledge and awareness of first-class students who are trained in the high school of profession, the level of knowledge and awareness of infectious diseases that are transmitted to health workers and their own immunities
2020
Yazar:  
Özet:

Source: Purpose: Infectious diseases play a very important role among the professional risks of employees in health care. This study aims to investigate the level of knowledge and awareness of infection diseases that are transmitted to health workers in first-class students, who are trained in health programs at a professional college, and the level of knowledge of their own immune conditions. Tools and Methods: The research is planned to be cutting-edge, identifying, in order to determine the knowledge of the students who are trained in the health programmes located in a professional college on the subject of infectious diseases. The universe of research is the one who is getting education at the high school at the date of the study. of class students (n=192) (55.20% of women, 44% of students). 80 are made. Data, frequency, percentage distribution, identifying statistical methods and Ki-quar test were analyzed using. Results: Students were determined to answer whether they had previously a infectious disease (13%), yes (21.40%) and no (65.60%) to the question whether they had a infectious disease. Students (27.60%) are not aware of which infectious diseases they have suffered. When the students were examined the answers to the question of whether they were vaccinated with hepatitis A, the answers were “yes” (32.30%) and “no” (44.30%) and “I don’t know” (23.40%) were found to be “no”. When the same question is asked for hepatitis B, the answer is (%39.60) “yes”, (%36.50) “no” and (%24) “no” is determined. Results: The study found that the students in the first class of the professional high school did not have sufficient levels of knowledge and awareness about the control of infection that is transmitted to their healthcare staff and their own immune status.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Sakarya Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 951
Atıf : 1.132
Sakarya Tıp Dergisi