Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 7
Uluslararası İş Gücü Göçünün Türkiye Ekonomisine Etkileri
2023
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Uluslararası göç hareketlerinin dünya geneline yayılması ve bu hareketlerin ülkeler üzerindeki etkilerinin artması göç tartışmalarını gündemde tutmaktadır. Önemli ölçüde ekonomik gerekçelere dayanan uluslararası göçler hedef ve kaynak ülkeleri ekonomik, toplumsal, siyasal ve kültürel açıdan etkilemektedir. Türkiye uluslararası göç rejimleri kapsamında ele alındığında, Batı Avrupa ülkelerine işçi göçü veren bir ülke konumunda iken 2000’li yıllar itibariyle göç alan ülke konumuna gelmiştir. Türkiye’de meydana gelen göç hareketleri gerek coğrafi konum gerekse komşu ülkelerin ekonomik, siyasi ve güvenlik sorunları nedeniyle artış göstermektedir. Türkiye’nin önemli deniz yollarının olmasının yanı sıra Asya, Avrupa ve Afrika kıtalarını birbirine bağlaması bakımından yoğun göçmen girişlerine ve göçmenler tarafından geçiş ülkesi olarak kullanılmasına neden olmaktadır. Türkiye’ye gelen uluslararası göçmen işçilerin 1990’lı yıllardan sonra artış göstermesi bu göçlerin ekonomik etkilerinin önemini ortaya çıkarmaktadır. Bu doğrultuda çalışmada Türkiye’de çalışma izni verilen göçmen işçi sayısı ile işsizlik, enflasyon ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Makroekonomik değişkenler ile uluslararası göç arasındaki ilişkinin araştırıldığı analizde 2008-2020 dönemine ait aylık veriler kullanılmıştır. Ampirik analizde Zaman Serisi Analizinin kullanıldığı çalışmada ARDL sınır testi sonuçlarına göre Türkiye’de 2008-2020 yılları arasında çalışma izni verilen göçmen iş gücü ile işsizlik oranı arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Enflasyon oranı ve göçmen iş gücü arasında herhangi bir ilişki bulunamazken, ekonomik büyümenin uluslararası göçmen işçi sayısındaki artışın Granger nedeni olduğu tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Effects Of International Labor Migration On The Turkish Economy
2023
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The spread of international migration movements around the world and the increase in the effects of these movements on countries keep the migration debates on the agenda. International migrations, which are largely based on economic reasons, affect the destination and source countries economically, socially, politically and culturally. When Turkey is considered within the scope of international migration regimes, while it is a country that gives labor migration to Western European countries, it has become a country of immigration as of the 2000s. Migration movements in Turkey are increasing due to both geographical location and economic, political and security problems of neighboring countries. In addition to the fact that Turkey has important sea routes, it causes intense immigrant inflows and being used as a transit country by immigrants as it connects the Asian, European and African continents. The increase in international migrant workers coming to Turkey after the 1990s reveals the importance of the economic effects of these migrations. In this direction, it is aimed to determine the relationship between the number of migrant workers granted work permit in Turkey and unemployment, inflation and economic growth. Monthly data for the period 2008-2020 were used in the analysis in which the relationship between macroeconomic variables and international migration was investigated. In the study, in which Time Series Analysis was used in the empirical analysis, a positive relationship was found between the unemployment rate and the immigrant labor force granted work permit in Turkey between the years 2008-2020, according to the ARDL limit test results. While no relationship could be found between the inflation rate and the migrant workforce, it was determined that economic growth was the Granger cause of the increase in the number of international migrant workers.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 12.054
Atıf : 45.975
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini