Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 3
Geoteknik Uygulamaların Yapı Bilgi Modellemesi ile Ifc Tabanlı Modellenmesi
2024
Dergi:  
Artium
Yazar:  
Özet:

Kentsel alanlarda şehirleşme ile birlikte barınma, ulaşım, altyapı vb. gibi ihtiyaçların artması ve bunların karşılanması için çözüm modelleri üretilmektedir. Bu tip sorunları etkileyen en önemli özellik farklı mekansal bilgilerin aynı ortamda bütünleşik gösterilmesinin ve çok yönlü bir şekilde ele alınmasını gerektirmektedir. Artan şehirleşmeye paralel olarak gelişen teknoloji, bu tür sorunların üstesinden gelinebilecek yazılım programları ortaya çıkarmıştır. Bu programlar daha çok ya sayısal hesaplama yada geometrik gösterim şeklindedir. Bunları birleştiren ve hepsini tek bir programda gösteren Yapı Bilgi Modelleme (YBM) teknolojisi gelişmiştir. YBM genellikle bina modellene bilmekte ve kent modellerini göstere bilmektedir. Fakat bina modellerinde bina temel elemanları, kent modellerinde geoteknik yapı modelleri ve arazi zemin bilgileri mevcut değildir. Bu makalenin genel amacı kentsel yapılarla sınırlandırılmış bir alanda geoteknik yapıları ve zemin özelliklerini YBM ile modellene bileceğinin göstermektir. YBM yazılımında bina modeli ve diğer modelleri yapabilmek için ölçek kavramı (LoD: Level of Detail) yani ayrıntı düzeyleri ile ifade edilmektedir. Ayrıca her bir ayrıntı öncelikle Endüstri Temel Sınıfları (ETS, IFC) tabanlı formatta oluşturulup daha sonra YBM yazılımları arasında veri akışını sağlamaktadır. Bu çalışmada geoteknik yapıların IFC tabanlı formatta ayrıntı düzeyi oluşturularak üç boyutlu olarak modellenmiştir. Oluşturulan geoteknik model ile beraber bina modellerinde dahil edilmeyen geoteknik yapı elemanlarıda (Fore kazık, iksa yapıları, destek yapıları vb.) YBM dahil edilmiştir. Bu çalışmada oluşturulan model projeyi ilgilendiren yapı elemanlarını tek bir modelde toplamaktadır. Böylece tek bir model yapının kullanım ömrü sırasında ihtiyaç duyulduğu zaman erişimi kolaylıkla sağlanabilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Ifc-based Modeling Of Geotechnical Applications With Building Informatioan Modeling
2024
Dergi:  
Artium
Yazar:  
Özet:

With urbanization in urban areas, needs such as housing, transportation and infrastructure increase and solution models have been created to meet them. The most important feature affecting this type of problem requires the integrated display of different spatial information in the same environment and handling it in a versatile way. Therefore, more environmentally friendly systems are needed that will respond to the complex problems of meeting increasing urbanization needs and will also encourage future use. Technology developing in parallel with increasing urbanization has created software programs that can overcome such problems. These programs are mostly in the form of numerical calculation and geometric representation. Building Information Modeling (BIM) technology, which combines these and displays them all in a single program, has developed. BIM is generally available in building models and city models. However, building foundation elements in building models, geotechnical structure models and soil character information in city models are not available. The general purpose of this article is to show that geotechnical structures and soil properties can be modeled with BIM in an area limited by urban structures. In order to make building models and other models in BIM software, the level of detail (LoD) is expressed in terms of levels of detail. In addition, each detail is first created in an Industry Foundation Classes (IFC)-based format, and then data flows between BIM software. In this study, geotechnical structures were modeled in three dimensions by creating a detailed level in an IFC-based format. Along with the created geotechnical model, geotechnical structural elements (bored piles, shoring structures, retaining walls, etc.) that are not included in the building models are also included in BIM. The model created in this study collects the building elements relevant to the project in a single model. Thus, a single-model building can be easily accessed when needed during its lifetime.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Artium

Alan :   Güzel Sanatlar; Mimarlık, Planlama ve Tasarım

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 145
Atıf : 537
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini