Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 14
 İndirme 2
Truman Doktrini’nin İlanı ve Türkiye’deki Etkileri
2022
Dergi:  
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

II. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru SSCB, yayılmacı bir politika izleyeceğinin ilk sinyallerini vermiştir. Bunu, Türkiye ile 1921’de tespit edilen sınırda kendi lehine değişiklikler yapılması talebi ve Boğazlar konusunu gündeme getirerek ortaya koymuştur. II. Dünya Savaşı sona erdiğinde Avrupa’da güç dengesi değişmiştir. Güç merkezi olarak geriye iki büyük devlet, yani SSCB ile ABD kalmıştır. Bu durumu fırsata çevirmek isteyen SSCB, yayılmacı politikalarına hız vermiştir. Belirtilen tehdide en fazla maruz kalan ülkeler, Yunanistan ve Türkiye olmuştur. SSCB’nin yayılmacı politikaları, ABD’yi rahatsız etmiştir. Çünkü bu durum, ABD ile Avrupa’nın çıkarlarına aykırı düşmüştür. Buna engel olmak için Başkan Truman, 12 Mart 1947’de Kongre’ye hitaben bir konuşma yapmıştır. Tarihe, “Truman Doktrini” diye geçen konuşmada, Yunanistan ile Türkiye’ye 400 milyon dolarlık bir askerî yardım yapılması için Kongre’den yetki istemiş ve bu talep kabul edilmiştir. Bu çalışmada; Truman Doktrini’nin ilanını gerekli kılan şartlar, doktrinin ilanı ve Türk kamuoyundaki yansımaları irdelenerek konunun daha sağlıklı anlaşılmasına bir nebze katkı sağlamak amaçlanmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Proclamation Of Truman Doctrine and Its Effects In Turkey
2022
Yazar:  
Özet:

Towards the end of World War II, Union of Soviet Socialist Republics (USSR) gave the first signals for expansionist policy. It was demonstrated by bringing the Straits question to the agenda demanding changes in its favour at the border of Turkey, determined in 1921. When WWII ended, the power balance in Europe changed. Two great powers, USSR and The United States of America (USA), remained as the centres of power. USSR, desiring to turn this emerging power vacuum into an opportunity, accelerated expansionist policies. The countries most exposed to this threat were Greece and Turkey. These policies of USSR disturbed USA as they are contrary to the interests of itself and Europe. To prevent, President Truman delivered a speech to Congress on March 12, 1947. In this speech, called as the "Truman Doctrine", he asked the Congress for authorization to provide 400 million dollars of military aid to Greece and Turkey, which was accepted. In this study, the conditions necessitating the proclamation of the Truman Doctrine, the proclamation of the doctrine and the reflections of these developments in Turkish public opinion were examined and it is aimed to contribute to healthier understanding of the subject.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.936
Atıf : 9.753
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi